Missbruk för miljarder
Alkoholmissbruk i Norrbotten kostar samhället 2,5 miljarder kronor per år. Störst kostnad är produktionsbortfall, att människor dör i förtid. Det minskar skatteintäkterna.- Samhällets kostnader har ökat i takt med att alkoholkonsumtionen ökat under senare år, säger Anders Johnson.
Samhällets årliga kostnad för alkoholmissbruk ligger på cirka 120 miljarder kronor. Norrbotten svarar för cirka två procent av den kostnaden, 2,5 miljarder.
Störst kostnad är "produktionsbortfall" - att människor dör i förtid. Det betyder att stat och kommun förlorar skatteintäkter. För Norrbotten ligger den kostnaden på 1,8 miljarder kronor per år.
Vård och förtidspensionering är de näst största posterna med vardera med 0,6 miljarder kronor.
Nyhetens behag
Anders Johnson talar om hur samhållets kostnader för alkoholmissbruk ökat i takt med att alkoholkonsumtionen ökat. Han säger att mellan 1998 och 2004 ökade svenskarna sin alkoholkonsumtion med 30 procent. Samtidigt säger han att det verkar som om ökningen stannat av.
- Många människor satte av en helg för att åka utomlands och köpa mycket sprit. Och det gjorde att konsumtionen ökade. Men nu ser vi att Systembolagets försäljning börjar öka. Det tyder på att det var något av nyhetens behag att åka utomlands och köpa billig sprit.
Anders Johnson tror också att höjda bensinpriser påverkar konsumenterna, de väljer i högre grad att handla vin, öl och sprit på Systembolaget.
Lägre konsumtion i länet
Han har tagit fram flera intressanta fakta: en är att norrbottningar dricker mindre alkohol än de som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö.
- Norrbottningarnas alkoholkonsumtion är 30 procent (en tredjedel) lägre än i storstadsområdena. Där har man en annan kultur, man är mer ute på restaurang än man är här uppe, säger Anders Johnson.
I beräkningen av hur mycket vi svenskar dricker ingår hembränt, sprit som köpts utomlands och det som köpts på Systembolaget.
Johnson talar om att samhället och företag måste bygga upp en strategi för att minska alkoholkonsumtionen. Där ingår att kartlägga var det finns riskgrupper.
- Det är viktigt att vi får upp ögonen för problemet med alkohol. Riksdagen kan inte göra så mycket eftersom EU:s regler sätter stopp. Men Sverige kan arbeta för att få andra länder att förstå de problem som alkoholen medför. Det kan påverka andra länders alkoholpolitik, säger Anders Johnson.
Fakta Alna
w Bakom Alna, Alkohol, läkemedel, narkotika och arbetsmiljö, står arbetsmarknadens parter, fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!