Patienten, en man i 80-årsåldern, har nu anmält Sunderby sjukhus till IVO (Inspektionen för vård och omsorg), den nya myndighet som från 1 juni i år hanterar anmälningar inom vård och omsorg. Kuriren har varit i kontakt med patienten som uppger att han anser att ansvariga på sjukhuset bör göra en anmälan enligt Lex Maria men då de inte gör detta tvingas han själv ta detta steg.
Mannen sökte hjälp på en vårdcentral i april sedan han vaknat en lördag morgon med blod i sängen. Han skickades vidare till akuten på Sunderby sjukhus. Där undersöktes han av läkare som inte hittar något beroende på blödningen.
Mannen erbjuds att åka hem men väljer att stanna på sjukhuset. Han åker hem på måndagen då blödningen avstannat. I anmälan hävdar han att detta skedde utan vidare undersökning.
I juni söker han åter hjälp och den läkare som då undersöker honom hittar en tumör. Läkaren skriver att det är en stor tumör som "täcker nästan hela tarmöppningen". Han kunde inte få in sitt instrument och uttrycker enligt anmälan förundran över hur man kunde missa tumören vid undersökningen i april.
Mannen har fått strålbehandling men klarar inte en operation, vilket annars hade varit första valet i behandlingen. Detta då hans allmäntillstånd inte tillåter ett sådant ingrepp.
Han begär då via patientnämnden att Sunderby sjukhus ska göra en avvikelserapport och en Lex Maria-anmälan. Den gamle mannen anser även att han blev illa bemött av den läkare som undersökte honom på akuten. Läkaren fräste "skit detsamma" när han vädjade om ytterligare undersökningar då den första inte gav något resultat.
Verksamhetschef Michael Dahlberg svarar dock att "fallet är handlagt på ett korrekt sätt fast med något längre tidsintervall än vad som är önskvärt". Han skriver också att det är "beklagligt" att inte tumören upptäcktes vid första besöket men att detta inte har "den dignitet att avvikelse bör göras".
Men patienten går alltså vidare och IVO har meddelat att de tar upp hans anmälan.