– Vi måste ha full respekt för Boverkets regelverk och det finns ingen annan utväg än det vi nu gör. Vi kommer att riva plattan och sätta dit en ny platta, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson som är vd på Lulebo.
I april 2017 meddelade Lulebo att de äntligen fått klartecken till att bygga ett åttavåningshus på bostadsområdet Kallkällan. Huset blir granne med Kallkällans vård- och omsorgsboende och Lulebos bostäder på Lingonstigen. Totalt blir det 61 lägenheter och det handlar om mindre lägenheter, ettor och tvåor. Beräknad inflyttning planerades till omkring nästa jul. Slutbesiktningen är 30 november 2018.
Markarbetet kom igång under våren och bygget hade kommit så långt att plattan gjutits.
I onsdags morse började maskiner att riva plattan, berättar ett vittne som följt hela bygget men vill vara anonym.
– Så gott som färdig var den. I och med att vi vill söka bidraget så är åtgärden att göra om plattan, säger Anders Hannerfors, chef för fastighetsutvecklingen för Lulebo.
Felet var att Lulebo inte hade klart med bidraget innan gjutningen påbörjades.
– Det är en kommunikationsmiss. Min bedömning och från den information jag fått så blev de ansvariga för projektet lite tagna på sängen att plattan fanns där, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd Lulebo.
Hela investeringen är på cirka 60 miljoner kronor. Bidraget de sökt är på 11 miljoner. Kostnaden för att gjuta en ny platta är 1,5 miljoner kronor, men Anna-Stina Nordmark Nilsson förklarar att det inte ska påverka hyran.
– Kostanden för plattan kommer vi att lyfta in i budget så bidraget ska leverera det bidraget ska, säger hon.
Stödet som Lulebo sökt är ett investeringsstöd för hyresrätter som ska stimulera att bygga billigare och som i sin tur ska ge lägre hyror. Det infördes i sin nuvarande form från årsskiftet 2017. När staten ger det stödet så ställer de krav på hyresnivåer. Det finns en normhyra man måste följa, baserat på storleken på lägenheterna. För en tvåa på 40 kvadrat ger bidraget en billigare hyra på 500 kronor per månad.
Enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson har Lulebo fört en dialog med Länsstyrelsen och med Boverket för att få till ett undantag men regeln är strikt.
– De har en förordning att förhålla sig till, men de har verkligen försökt. Så det är vi som bär ansvaret och vi som söker bidraget, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd Lulebo.