Miss av Lumire kan fördyra arbetet med Östra länken

500 ton sulfidjord skulle deponeras i Sunderbyn, men Lumire hade för bråttom. Det blev bara ett provlass innan miljökontoret satte stopp.

Deponicell. Så här ser en så kallad deponicell ut på Sunderby avfallsanläggning. I den vattenfyllda gropen ska sulfidjorden begravas och sedan täckas.

Deponicell. Så här ser en så kallad deponicell ut på Sunderby avfallsanläggning. I den vattenfyllda gropen ska sulfidjorden begravas och sedan täckas.

Foto: Luleå Miljöresurs AB

Luleå2018-01-29 05:00

Luleå Miljöresurs AB (Lumire) har tillstånd av länsstyrelsen för att deponera 380 000 ton sulfidjordar på Sunderby avfallsanläggning. Den 17 januari meddelade Lumire kommunens miljö- och byggnadsförvaltning att man satt igång deponeringen av sulfidjordar.

500 ton sulfidjord från arbetet med Östra länken skulle deponeras i ett första skede.

Men det hann inte bli mer än ett provlass innan Lumire var tvungen att slå till bromsen, sedan miljö- och byggnadsförvaltningen reagerat över att Lumire bröt mot en paragraf i förordningen om deponering av avfall. Där står det att verksamhetsutövaren ska se till att deponering inte påbörjas förrän tillsynsmyndigheten har kontrollerat att deponin uppfyller villkoren i tillståndet. Det hade kommunens miljöinspektörer inte fått tillfälle att göra innan Lumire körde igång.

– Då drog vi i handbromsen och där står vi just nu. Vi har inte kunnat ta emot något förrän vi vet att vi uppfyller alla villkor, säger Ulf Almqvist, affärsområdeschef på Lumire.

Ulf Almqvist tillägger att Lumire håller på att komplettera uppgifterna till miljö- och byggnadsförvaltningen. Han påpekar att Lumire har tillstånd och förklarar att det som hänt beror på en miss.

– Vi trodde vi var absolut klara men vi hade missat något. Det var olyckligt för entreprenören och för kommunen som vi ser det. Jag vet inte hur mycket det kan försena deras tidplaner med Östra länken, säger Ulf Almqvist.

– Vi har varit tydlig på den punkten, de får inte deponera avfall innan vi har kontrollerat deponin, säger miljöinspektör William Jonsson.

NCC som har entreprenaden för Östra länken har hittills kört överbliven sulfidjord till Dåva i Umeå, där jorden lagts på deponi.

– Kan vi transportera massor för deponi till Luleå istället för till Umeå så är det både en miljömässig och en ekonomisk vinst för projektet, säger Erik Sandström, NCC:s platschef för Östra länken.

Hur bråttom är det?

– Ju förr desto bättre, annars blir det ökade kostnader för projektet, säger Erik Sandström.

Han uppskattar merkostnaden för att köra sulfidjorden till Umeå jämfört med Sunderbyn till cirka 600 kronor per kubikmeter.

– En ansenlig summa blir det, säger Erik Sandström.

Längs med Bodenvägen där arbetet med Östra länken ska fortsätta finns det sulfidjord.

– Det kan bli fördyringar i projektet om vi måste köra till Umeå. Vi vet att vi har sulfidjord i schakten där vi ska gå fram längs Bodenvägen, säger Erik Sandström.

Sulfidjord som grävs upp ur marken blir ett problem då jorden kommer i kontakt med luftens syre. Då sker en oxidation och sulfidjorden släpper ifrån sig surt vatten och metaller kan lakas ur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!