På torsdagen levererade oceanografen och havsisexperten Amund E.B Lindberg SMHI, nyheten att årets isutbredning i Östersjöregionen är den minsta sedan starten av andra världskriget och sannolikt ända från 1900-talets början. Särskilt anmärkningsvärt, betonar han, är att isen aldrig lade sig på hela Bottenviken. Det har tidigare betraktats som närmast självklart.
- Men det här innebär inte någon trend. Även om vi tydligt skulle påvisa klimatförändringar så kommer vi att ha både kraftiga och normala isvintrar, och det gäller för de närmaste femtio åren, säger Lindberg som berättar om en utredning från 2007 som gjordes angående framtida behovet av isbrytarflotta.
– Den konstaterade att isbrytaren Ale framöver ensam skulle kunna serva hela Sverige. Sen tog det bara två år så så hörde vi inget mer om den utredningen säger oceanografen muntert.
Innevarande säsongs största isutbredning inföll den 24 januari med endast 45 000 kvadratkilometer. Det slog det förra rekordet från vintern 2007-2008 då bara 49 000 kvadratkilometer havsyta var istäckt i Östersjöregionen. Säsongen 2010-2011 var den största isutbredningen sen vintern 1986-1987 då täcktes 400 000 kvadratkilometer.
Orsaken till det dåliga istäcket förklaras av den varma sommaren, en kort period av vinterkyla och sen stormigt väder med öppet och varmare vatten vilket hindrat isen att växa till. Det är sällsynt att i mars få konstatera att att isvintern är över.
Men till alla som älskar att färdas på isarna här uppe i Bottenviken hav tröst menar Amund B.E Lindberg:
– Det är inte läge att sälja skotern och stugan ännu.