Varje år gör Skogsstyrelsen en undersökning av älgbetesskador i Norrbotten. Den görs genom undersökning av slumpmässigt valda områden från oktober till maj. Då undersöks tallar som är upp till fyra meter.
- Det måste till krafttag i älgförvaltningen i Råneå och Överkalix eftersom de haft svåra skador under många år. Nu är var tredje tallstam skadad. Älgskadorna orsakar därmed stora förluster för skogsägarna, industrin och samhället.
Det säger Bo Leijon på Skogsstyrelsen.
Bäst vid kusten
Av inventeringen framgår att läget är bäst i kustkommunerna. I Piteå har två procent av ungtallar färska skador. I Luleå, Boden och Kalix ligger siffran på mellan 3,5 och 7,4 procent. Det är en minskning från förra året.
Minskningen av skador förklaras med ökad avskjutning av älgar. Enligt Leijon räcker inte den avskjutning som görs idag.
- Fler ungdjur måste skjutas och även hondjur för att minska reproduktionen.
Särställning
Situationen när det gäller älgskador är i stort densamma i hela landet. Men Norrbotten intar en särställning enligt Leijon.
- I södra Sverige kan de odla granar i stället för tallar men det kan vi inte göra här i Norrbotten eftersom tillväxten är för låg.
Inom skogsindustrin följer man noga de undersökningar som Skogsstyrelsen gör.
Robert Jonsson på SCA skog säger att älgskadorna är kostsamma för företaget.
- Vi avverkar cirka fem miljoner kubikmeter skog per år. I genomsnitt är åtta procent av träden skadade så det handlar om stora ekonomiska förluster för oss.