Minskad rökning ger friska hjärtan

Allt färre norrbottningar drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och stroke. Det visar resultat från det så kallade Monica-projektet.  -Minskad rökning är främsta förklaringen till minskningen. Ökad användning av mediciner är en annan, säger docent Birgitta Stegmayr.

LULEÅ2008-02-14 01:45
Norrbotten har intagit en föga hedrande topposition när det gäller andelen personer som drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Men under senare år har antalet fall minskat. Enligt Birgitta Stegmayr vid Umeå universitet är främsta förklaringen minskad rökning. Dessutom har sjukvården lärt sig att hantera mediciner på ett effektivare sätt. Hon säger att det är en myt att norrbottningar sedan långa tider haft ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. - De många fallen av hjärt- och kärlsjukdomar i Norrbotten kom efter andra världskriget. Då började människor äta mer onyttigt, fet mat samtidigt som de började leva ett mer stillastittande liv, säger Stegmayr. 1985 inleddes Monica-projektet för att kartlägga hjärt- och kärlsjukdomar bland människor i Norrbotten och Västerbotten. Data därifrån visar på en positiv utveckling under senare år, att allt färre drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och/eller stroke. Birgitta Stegmayr oroas ändå över utvecklingen under senare år med alltfler överviktiga. - När Monica-projektet startade var var tionde man och var elfte kvinna fet, de hade ett BMI över 30. I dag har var femte svensk ett BMI över 30. Det innebär ökad risk för dem att drabbas av diabetes och därmed ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och stroke. Stegmayr har ett recept för att att människor ska slippa drabbas av dessa sjukdomar. - Det handlar om att äta rätt, att undvika fet mat och att motionera lite grand varje dag. Helst ska man gå 10.000 steg, säger Stegmayr. Hon säger att kosten har mycket stor betydelse när det gäller risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Och så talar hon om en ö i Söderhavet där man inte känner till de här sjukdomarna. - På den ön äter människor mycket fisk och grönsaker och lite salt. Och där är det ingen som drabbats av vare sig hjärt- och kärlsjukdomar eller stroke.

Riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar:

Rökning

Högt blodtryck Höga blodfetter (kolesterol) Övervikt För lite motion Diabetes Stress
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!