"Minska jourlinjerna genom samarbete"

Minska antalet jourlinjer och öka samarbetet mellan dem som finns kvar.
Det säger Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening.
- Om man ska ha en verksamhet måste det finnas tillräckligt med läkare. Men så är det inte i dag.

LULEÅ2006-05-13 06:00
Landstingets revisorer är mycket kritiska mot de extrema övertider som vissa läkare har. Kuriren skrev om detta i fredagens tidning. Då uttalade sig också landstingsdirektören Elisabeth Holmgren. Enligt henne finns det bara en väg att gå: att minska jourverksamheterna.
Läkarföreningen är inne på samma linje. Ordföranden Robert Svartholm säger att det finns många jourlinjer trots att det inte finns tillräckligt med läkare.
- Det fungerar eftersom flera läkare offrar sig för verksamheten - de ställer upp och arbetar övertid. Men det är inget hållbart system, säger Robert Svartholm.

Vägar för att locka läkare
Samtidigt säger han att det finns vägar att gå för att locka läkare till mindre enheter. Han talar bland annat om att skapa arbetsmiljöer och arbetsförhållanden som är så attraktiva att läkare vill arbeta där.
Men han säger att det finns gränser.
- BB i Kiruna var ett extremfall där man försökte dra igång en verksamhet med få läkare som skulle ha lite att göra. Det går inte att ha den typen av verksamhet för läkare är intresserade av medicinska frågor.
Robert Svartholm säger att förlossningsläkare anser att de behöver vara med om cirka 1.000 förlossningar per år för att upprätthålla sin kompetens. I Kiruna skulle det födas omkring 140 barn per år.
- Det var därför som man inte fick någon läkare till Kiruna, de vill inte sitta och vänta på att något ska hända.
Han säger att frågan om hur vården ska utformas ytterst handlar om politik . Men han efterlyser ett samarbete mellan läkarkåren och politikerna innan beslut ska fattas.
- Nu talas det om att införa dia­lys i Kalix. För att klara det måste man upprätta en ny jourlinje och det är frågan om man klarar att rekrytera läkare. Och även om man lyckas kan man fråga sig om det är en vettig satsning.

Efterlyser radikala grepp
Doktor Svartholm efterlyser mer radikala grepp av politikerna.
- I längden är det svårt att upprätthålla de många journlinjer som vi har i Norrbotten med tanke på den befolkningsstruktur som vi har.
Han talar om att minska antalet jourlinjer genom samarbete.
- Vi måste få en diskussion om vilka verksamheter som ska finnas och var de ska finnas. Och så måste vi få läkare att pendla till olika ställen med jämna mellanrum.
Robert Svartholm säger att landstinget börjat ta tag i de här frågorna men han anser att det går för långsamt.
- De många jourlinjerna i Norrbotten är en av de faktorer som gör att länet har den dyraste vården i landet. Därför måste något göras åt organisationen. För landstinget har inte anpassat kostnaderna efter den kostym som man har. Det är hög tid att man gör det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om