Rekordlånga vårdköer som en följd av pandemin, en historiskt svår bemanningskris och ett beroende av inhyrd personal som tycks vara omöjligt att bryta. Region Norrbottens utmaningar skiljer sig inte från övriga regioners, men till dem kommer även ett geografiskt läge som gör det svårt att locka till sig personal utifrån och stora avstånd som ställer särskilda krav på sjukvården. Dessutom har inflationen bidragit till en försämrad ekonomi, då pensionsavsättningarna har räknats upp.
När sjukvårdsministern, kristdemokraten Acko Ankarberg Johansson, besökte Sunderby sjukhus som en del i sin regionturné på onsdagen diskuterades sjukvårdens utmaningar ur olika synvinklar. Hennes svar på frågan om hur landets regioner ska ta sig ur beroendet av hyrpersonal stavas enighet.
– Jag önskar att regeringen kunde vidta åtgärder, men om vi bara sätter stopp för inhyrd personal kan regionerna inte utföra den sjukvård som de är skyldiga till att göra enligt lag. Hyrpersonal var från början tänkt för att lösa topparna i vårdbehovet men nu är regionerna istället fast i ett konstant beroende.
Acko Ankarberg Johansson tog Region Västernorrland som exempel där hon pekade på hur Sundsvalls sjukhus stegvis har minskat andelen inhyrda, avdelning för avdelning.
– Det finns ingen lag som säger att vi måste ha bemanningsföretag inom sjukvården men om vi stiftade en lag som stoppade dem skulle vi få stänga sjukhus direkt.
Regionrådet Anders Öberg (S), påpekade att regionstyrelsen över partigränserna är överens om att jobba för att minska beroendet av inhyrd personal.
Acko Ankarberg Johansson lyfte fram Region Norrbotten som en tillväxtzon för hela Sverige, ja rentav hela Norden. Att säkerställa kompetensförsörjningen inom sjukvården är en fråga som måste få en lösning, enligt henne.
– Jag är väldigt glad att förra regeringen tillsatte ett nationellt kompetensråd som vi har fortsatt att använda oss av. I veckan eller under nästa vecka kommer en delrapport därifrån med många förslag om hur man nationellt och lokalt ska hitta bättre möjligheter till fortbildning inom yrket för vårdpersonal. Det gäller att hitta utvecklingsmöjligheter och ta reda på vad som hindrar arbetsmiljön från att bli bättre.
Vårdförbundet i Norrbotten lyfter frågan om att många av deras medlemmar arbetar deltid, för att de helt enkelt inte orkar jobba mer med nuvarande arbetsbelastning. Vad anser du om det?
– Det är en jätteviktig fråga för mig, jag tror inte att jag hållit ett enda tal som minister utan att ta upp den. Den som vill gå ned i tjänst av privata skäl ska absolut kunna göra det, men man ska inte känna sig nödgad att göra det för att jobbet är för tungt. Där har arbetsgivaren ett ansvar att förbättra arbetsmiljön. Fler som arbetar heltid förbättrar patientsäkerheten och ökar kontinuiteten.
Acko Ankarberg Johansson påpekade att det är verksamhetens ansvar att anpassa arbetsvillkoren för att fler ska kunna arbeta heltid.
– Enligt Vårdförbundets tidigare siffror skulle antalet sjuksköterskor, om de gick från deltid till heltid i en handvändning, öka med 8 000. Antalet barnmorskor skulle öka med 800 Det finns en enorm kraft i det om man skulle lyckas öka andelen som jobbar 100 procent.