Under måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven och civiliminster Ardalan Shekarabi nio beslut om utlokaliseringar, som omfattar totalt 900 myndighetsjobb. Största förändringarna gällde biståndsorganet Sida, med 400 jobb som flyttas till Botkyrka, men även en kraftig förstärkning sker av Tullverkets verksamhet i Malmö.
Läs mer: 900 statliga jobb flyttas från Stockholm
– Vi har haft en Stockholmsfixering de senaste decennierna i svensk förvaltning. Under Stefan Löfvens ledarskap har vi bestämt oss för att vända på detta, säger civilminister Ardalan Shekarabi till Norrbottens Media.
Varför?– Om alltmer koncentreras till Stockholm, påverkas legitimiteten och förtroendet för staten. Därför menar vi allvar med detta.
Vad gäller Norrbotten blir dock utdelningen skral. Enda beslutet som påverkar länet är att Kronofogdemyndighetens flyttar en liten del av verksamheten från Stockholm till Luleå.
Redan i dag finns Kronofogden i länet, med ett 80-tal anställda i residensstaden och ytterligare 15 i Haparanda, och nu utökas verksamheten.
– Det blir tio helårsarbetskrafter som flyttas till Luleå. Myndigheten reglerar vilka tjänster det handlar om – jurister, ekonomer med flera, säger Shekarabi.
Max Wallenberg, pressinformatör på Kronofogden, säger att myndigheten nu ska se över vilka tjänster som är aktuella att utlokaliseras till Luleå.
– Flytten ska vara genomförd den 31 januari 2019. Ingen i Stockholm ska behöva sägas upp eller tvingas flytta till Luleå, säger Max Wallenberg.
Det är sedan tidigare känt att statliga myndigheten Polarforskningssekretariatet utlokaliseras till Luleå, en flytt av 15 arbetstillfällen som fördröjs till juni 2019.
Läs mer: Hon blir föreståndare för Polarforskningssekretariatet
Med de tillkomna jobben på Kronofogden blir det alltså totalt 25 utlokaliseringsjobb till Norrbotten.
Att länet ännu inte har fått fler jobb förklarar Ardalan Shekarabi delvis med att den statliga sektorn inte är så stor.
– Det mesta i Sverige är kommunaliserat, staten står bara för fem procent av arbetskraften.
Däremot betonar civilministern symbolvärdet med utlokaliseringarna.
– Väldigt viktigt att vända på Stockholmskoncentrationen. Det här handlar ändå om kvalificerade tjänster.
Malmö får 80 nya tjänster till Tullverkets verksamhet där. Varför får inte exempelvis Haparanda några av de jobben?– Möjligt att även tullverksamheten i Haparanda ska byggas ut framöver men jag har inte den detaljkunskapen nu. Jag tar med mig frågan.
Shekarabi framhåller också att glesbygdskommuner som Överkalix och Jokkmokk har blivit lovade lokala statliga servicekontor som nu ska upprättas i kommunerna.
Däremot får Kirunaborna sväva i fortsatt ovisshet gällande Radiotjänst, där 120 jobb hotas.
– Vi följer utvecklingen noggrant. Skulle det ske förändringar beaktar vi det. Vi har en konstruktiv dialog med kommunledningen och kommunalrådet Kristina Zakrisson. Den här regeringen glömmer aldrig Kiruna.
Varför inga löften om utlokaliseringar redan nu?– Vi måste invänta beslutet i riksdagen och vilka konsekvenser det får gällande Radiotjänst. Det hänger också på vem som vinner valet. Vi hade åtta borgerliga år då tåget gick till Stockholm, nu har vi två år då tåget går därifrån, säger civilminister Ardalan Shekarabi.