Miniseminarium om framtidens laxfiske

Sportfisket i allmänhet och laxfiske i synnerhet är heta frågor i det fiskeintresserade Sverige och i hela EU.
För att laxen ska kunna utveckla sina populationer exempelvis i de norrländska älvarna så krävs åtgärder som ger denna möjlighet.
Frågor som den stora intresseorganisationen Sportfiskarna i Sverige arbetar intensivt med både internationellt via EU samt i riket och lokalt.

LULEÅ2007-01-25 06:00
På onsdagen ordnade organisationen ett miniseminarium för såväl allmänhet som initierade sportfiskare och entreprenörer inom området. På agendan var bland annat information om vad som görs för att laxen ska få chans att vandra hem till sina älvar för att leka. Något som i dag kanske inte är helt problemfritt.
Fiskeriverket medverkade med sin syn på laxfisket i Norrlands älvar och deltagarna fick se film om miljöarbetet och fiskeprofilen Mikael Frödin visade också bilder från fiske världen över. Intresset för seminariet var stort. Över 60 deltagare hade bänkat sig.

Ny plan inom EU
Fisketurismentreprenören och tillika ledamoten av Sportfiskarnas förbundsstyrelse bodensaren Robert Westin som var ansvarig för seminariet berättar:
- Inom EU arbetas nu fram en ny plan för Östersjölaxen. Man har i dag målet att älvarna ska kunna producera 50 procent lax av sin fulla kapacitet. Vi vill att siffran ska vara 100 procent! Det finns ingen anledning till annat säger Westin som själv driver företaget Arctic Fishing bland annat med arrendefiske efter en sträcka av Luleälven.
- Tag Torneälven. Här skulle siffran kunna vara 120 procent. Hur är det möjligt? Jo, för att för älven ligger gamla beräkningar till grund för kapaciteten i fisket och i dag vet vi genom forskning så mycket mera, säger Robert Westin.
- I den här aktionsplanen som EU tar fram vill vi också ha inräknat fisketurism och sportfisket. I dag baseras materialet på yrkesfisket i havet. Och vi tror att man kommer att ta det till sig. I dag har vi också från Sportfiskarnas sida nått framgångar med att påverka på regeringsnivå att få bort fiske med drivgarn. Ett fiske som inte är selektivt utan som tar fisk som är för liten. Detta fiske ska nu fasas ut och vara borta under år 2008, säger Westin.

Återställa lekplatser
Att återställa lekplatser och arrangemang som underlättar laxens vandring är en viktig bit som många frivilliga arbetar med i hela landet. Den nu sittande regeringen har också lovat att låta den gröna el-avgiften finnas kvar, en avgift som bekostar dylika rustningar av befintliga småskaliga kraftverk. Ett arbete som Westin hoppas ska kunna fortsätta.

200 årsarbeten
Ett förbättrat laxfiske skulle på några års sikt kunna ge förutsättningar för ett väl utbyggt nät av fisketurism i exempelvis Norrbotten med sina långa fina älvar. Något som skulle kunna ge uppemot 200 årsarbeten och många sköna intäktsmiljoner. Det finns gott om utrymme för många flera entreprenörer och intresset från allmänhet och turister är stort.
- Statistiken säger att tre miljoner svenskar spöfiskar en gång per år och runt 900.000 gör det minst 20 gånger per år. Sportfisket omsätter varje år runt 4,2 miljarder, och handlar om runt 5.000 arbetstillfällen, berättar Westin, som i sitt företag även är verksam med fiskeverksamhet i Norge.

Barnperspektiv
Sportfiskarna som också är mycket vaksamma mot diskussionerna kring älvutbyggnad har också ett levande barn- och ungdomsperspektiv i sitt arbete. Återväxten är viktig även bland fritidsfiskarna.
- Ja, i år har vi en nyhet på gång. Vi erbjuder en liten fiskeutbildning på mellanstadierna i länets skolor i vår. De som medverkar får ett gratis metspö och vi är med och har en halvdags/ endagsutbildning med fiske, berättar Robert Westin, som hoppas att många ska nappa på det som kallas "Klassdraget".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om