"Min man har utsatts för vanvård"

Min man har utsatts för vanvård - jag är förvånad, jag trodde inte att det kunde hända i vårt land.
Det säger Birgitta Sterner.

KOMPETENS SAKNAS. "Personalen ska väl ha den kompetens som krävs för att erbjuda bra vård", säger Birigtta Sterner. Till höger maken Ulf.

KOMPETENS SAKNAS. "Personalen ska väl ha den kompetens som krävs för att erbjuda bra vård", säger Birigtta Sterner. Till höger maken Ulf.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2012-04-11 06:00

Birgitta Sterner är mest känd som en extraordinär servitris på Cooks krog i Luleå.

Nu delar hon sin tid med deltidsarbete på restaurangen med att vårda sin man. Och strida för hans rätt till vård.

Behandlingen av honom har fått henne att anmäla Luleå kommun till Socialstyrelsen. Och hon har fått rätt - Socialstyrelsen är oerhört kritisk när det gäller den vård och omsorg som maken Ulf Sterner fått (Läs om det i en artikel härintill.)

- Det ska väl inte vara så att man måste bråka och kriga för att anhöriga ska få den vård som de har rätt till, säger Birgitta Sterner.

Kan inte prata
Hon berättar om maken Ulf som bland annat lider av afasi. Det gör att han inte kan prata. Handikappet förvärras av att han inte har kontroll över armar och händer. Det innebär att han inte kan skriva meddelanden vare sig på papper eller via dator.

- Vi har levt så länge tillsammans, mer än 40 år, så jag förstår vad han menar när han tecknar med händerna.

Särskilt boende
Birgitta Sterner säger att maken Ulf gråtit många gånger på grund av den behandling som han fått på det särskilda boendet. Det handlar bland annat om krångel med den sond som används för att tillföra näring.

- Den krånglade många gånger utan att man utredde felet. Och när det till slut gjordes visade det sig att personalen hade sprutat in Ulfs medicin i kuffen (den plastkudde som håller sonden på plats). Det visar att personalen inte hade de mest elementära kunskaper om det som är deras arbetsuppgift.

"Mycket märkligt"
Birgitta Sterner har fler exempel på det hon kallar inkompetens. Det handlar om hur personalen misslyckades att ge maken medicin via ett plåster.

- Ett barn vet att man ska ta bort plast från ett plåster för att det ska fungera men uppenbarligen inte personalen på det särskilda boendet. Det är mycket märkligt.

Vid ett tillfälle tyckte Birgitta Sterner att maken Ulf var så mager. Då tog hon med sig två påsar näringslösning som hon visade för en dietist på Sunderby sjukhus. Sterner säger att dietisten blev förskräckt, näringslösningen var svagare än vad hon hade rekommenderat.

- Personalen hade fått rätt information men ändå gjorde man fel. Återigen bevis för inkompetens, säger Birgitta Sterner.

"Ville att Ulf skulle dö"
Så talar hon om det som upprör henne allra mest. Det handlar om ett möte som hon, dottern och maken kallats till. Hon tar ett djupt andetag och berättar att läkaren frågade om man skulle avbryta sondmatningen och enbart ge Ulf Sterner vatten och lugnande medel.

- De ville att Ulf skulle dö, det skulle ta fem veckor. Men Ulf vinkade avvärjande med handen - han vill fortsätta leva, säger Birgitta Sterner och har svårt att hålla tillbaka tårarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!