"Min hund är delvis min medicin"

Lisa har alltid varit tyst, ofrivilligt tyst.
När ångesten blev för svår flydde hon hem från skolan till sin hund för att hämta styrka.

En tröstande tass. När Lisa gråter hoppar hennes hund upp och slickar henne i ansiktet. "Jag känner att jag får tröst, att jag har min kompis här", säger hon.

En tröstande tass. När Lisa gråter hoppar hennes hund upp och slickar henne i ansiktet. "Jag känner att jag får tröst, att jag har min kompis här", säger hon.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-07-17 07:08

Redan efter 1,5 vecka på förskolan gjorde Lisa klart för sin mamma att det var det värsta hon varit med om. När hon nådde sexårsåldern blev hon galen om hon till exempel inte fick på sig vantarna i tid.

– Först trodde mamma att jag kommit i trotsåldern men när det inte gick över tog hon mig till en barnpsykolog som sade att jag inte tålde stress. Så vi började med att göra upp ett schema över dagarna och allt gick genast bättre, berättar Lisa som i dag är 22 år och egentligen heter någonting annat.

Drog sig undan

I skolan gick skolarbetet bra om än hon inte var utåtriktad, hon säger att hon heller inte tänkte på sig själv som särskilt tyst. Inte förrän klasskamraterna började påpeka att hon var det.

– Jag började dra mig undan, jag var inte utanför men jag ville heller inte vara med. Lärarna tyckte att jag skulle börja räcka upp handen men det var det värsta jag visste.

När Lisa gick i högstadiet skaffade familjen hund, en labrador som kom att bli hennes stora trygghet. Med honom behövde hon inte prata, utan kunde bara vara.

– Han accepterade mig för den jag var.

Gymnasietiden kom men situationen blev inte bättre än i grundskolan, hon bävade för att gå till matsalen och började åka hem på lunchen för att vara med hunden och hämta kraft där.

– Jag ville inte gå till matsalen för att jag darrade på handen. Och när jag inte umgicks med de andra i klassen på fritiden så tyckte jag inte att jag skulle umgås med dem i matsalen heller.

Tvingades avliva hunden

Lisa längtade till studenten, då skulle hon äntligen få vara med sin älskade hund hela dagarna. Dessvärre blev han sjuk och familjen tvingades avliva honom.

– Jag blev riktigt deprimerad och självmordsbenägen, till slut blev jag inlagd på psykiatrin.

Så småningom fick Lisa diagnosen social fobi och hon började förstå sig själv mycket bättre. En ny hund hade också kommit in i hennes liv, även det en labrador.

– Jag mår fortfarande dåligt vissa dagar men jag går inte ner i det djupaste som jag gjorde förr. I stället stannar jag hemma med min hund och tar det lugnt och myser. När jag gråter brukar han hoppa upp till mig och slicka mig i ansiktet, jag blir lugn av att stryka hans päls och gå ut i skogen med honom. Jag känner att jag får tröst, att jag har min kompis här. Utan min hund hade jag mått mycket sämre och inte tagit mig ut lika mycket.

Social fobi

Social fobi innebär att man får ångest när man står i centrum för andra människors uppmärksamhet. Man är rädd för att bli granskad och upplever ofta att man gör bort sig.

När man har social fobi utvecklar man ofta ett beteende som innebär att man försöker undvika det man känner obehag inför. Man börjar kanske mer och mer att undvika sociala kontakter och vill ofta inte yttra sig offentligt. Livet begränsas och man kan uppleva ångesten allt starkare.

Källa: Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!