Milt väder – då blir det jobbigare för isbrytarna

I norra Bottenviken har endast de största och starkaste isbrytarna kunna manövrera och assistera fartyg under säsongen. De svåra förhållandena beror på ovanligt mycket hårda sydliga vindar som gjort att istäcket skjutits ihop till svårforcerade vallområden.

Oden.

Oden.

Foto: Lars Lehnert

Luleå2017-03-10 16:15

Isbrytarna som utgår från Luleå har haft en speciell vinter. Isarna har inte varit något att skryta över eftersom det varit milt periodvis men detta milda och blåsiga väder har faktiskt gjort isbrytarläget värre än vanligt.

– De envist hårda vindarna från syd har pressat samman isen och skapat mycket besvärliga områden med hopskjuten is och isvallar runt inloppen till hamnarna i nordöstra Bottenviken, säger Tomas Årnell, isbrytardirektör på Sjöfartsverket.

Den senaste tidens vindar från norr har dock fördelat ut isen över hela Bottenviken och norra Bottenhavet som nu är istäckta och det är troligt att vi nu kan ha passerat maximal isutbredning för denna säsong.

– Tidigare i vinter har vi oftast assisterat fartyg i anslutning till inloppen och i övrigt kunnat dirigera och övervaka trafiken. Men nu krävs mer generellt att isbrytarna behöver assistera över hela området, säger Tomas Årnell.

Prognosen framöver pekar mot en återgång till ett mildare väder med vindar från sydliga riktningar vilket kommer att driva isfältet norröver där det trycks ihop och istillväxten avstannar. I de södra farvattnen tror inte Tomas Årnell att årets isvinter kommer att skapa några större problem.

– Prognosen visar på fortsatt kalla nätter men det vägs upp av det är mildare under dagarna. Vi har denna vinter haft behov av mindre insatser i Mälaren och i Göta Älv/Trollhätte kanal men där har vi redan passerat ismaximum och går mot isfriare tider, säger Tomas Årnell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!