Millenniemålen få vet om

År 2015 ska fattigdomen och svälten i världen vara halverad, enligt FN:s millenniemål från år 2000.  - Som det ser ut nu kommer inte målen att nås. Men FN har ändå kommit en bra bit på vägen, säger Caroline Lundmark, som i onsdags på FN-dagen talade inför gymnasielever från Örnen.

FN-DAG. För sjunde året i rad uppmärksammades FN-dagen av gymnasieelever på Örnen. Utrikesreportern Janne Sundén talade om FN:s roll i länder som saknar demokrati och tog upp situationen i Burma som dagsfärskt exempel på var och när FN bör agera.

FN-DAG. För sjunde året i rad uppmärksammades FN-dagen av gymnasieelever på Örnen. Utrikesreportern Janne Sundén talade om FN:s roll i länder som saknar demokrati och tog upp situationen i Burma som dagsfärskt exempel på var och när FN bör agera.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2007-10-25 01:45
För sjunde året i rad uppmärksammades FN-dagen på Örnens gymnasieskola. Utrikesreportern Janne Sundén talade om FN:s roll i länder som saknar demokrati och tog upp situationen i Burma som dagsfärskt exempel på var och när FN bör agera. - Burma har blivit en angelägenhet för hela världen. Innan munkarna bestämde sig för att protestera mot militärjuntan har ingen brytt sig. FN har nu en viktig roll. I stort sett alla länder utom Ryssland och Kina vill att FN:s säkerhetsråd agerar. Det ska bli intressant att se hur världens länder agerar under OS i Kina. Tänk vad vackert det vore om alla idrottstrupper steg in på arenan i klarröda tröjor. Det vore den ultimata markeringen. Då skulle OS handla om mer än bara resultat och vara ett förbrödrande arrangemang."Engagera er"
Janne Sundén riktade även kritik till dem som avfärdar FN som maktlöst. FN kan visst kan förändra situationen i korrumperade och krigshärjade länder.- Det är er plikt att; om ni upprörs över något, demonstrera, engagera er och att trycka på de lokala politikerna. De vet att det är besvärligt att lösa något utifrån, men ni kan se till att frågorna inte glöms bort lika lätt.Caroline Lundmark, elev från ledarskapsprogrammet, tror att det finns ett stort intresse för internationell solidaritet bland skolungdomar. Hon själv frågar alltid numera efter rättvisemärkt kaffe och handlar ekologiskt när det finns. - Det rör ju hela världen. FN:s arbete är bra men det speglas inte alltid i medierna, menar hon.- Allt det positiva som händer uppmärksammas inte.- Jag tror FN-dagen kan få folk att förstå att vi alla kan göra något. Rättvisemärkt godis i skolfiket kanske också kan hjälpa till, säger Caroline Lundmark.
FN-dagen infaller varje år den 24 oktober och uppmärksammas med olika aktiviteter runtom i hela landet. Just 24 oktober var dagen som FN bildades år 1945.Millenniemålen ska underlätta för regeringar, mellanstatliga organ och enskilda organisationer att fokusera på ett fåtal, klart avgränsade, tidsbundna och mätbara mål. De ska också kunna användas i informations- utbildnings- och opinionsinsatser gentemot en bredare publik.De åtta övergripande millenniemålen är:1. Halvera världens fattigdom och hunger.2. Alla barn ska kunna gå klart grundskolan.3. Öka jämställdheten mellan kvinnor och män.4. Minska barnadödligheten med två tredjedelar.5. Minska mödradödligheten med tre fjärdedelar.6. Stoppa spridningen av hiv/aids och andra sjukdomar. 7. Säkerställa en miljömässigt hållbar utveckling.8. Skapa ett globalt partnerskap genom att öka samarbetet mellan rika och fattiga länder kring bistånd, miljö, handel samt skuldavskrivning.Källa: FN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om