Miljonkrav på företag efter elektrikers död

Tre företag ställs till svars för dödsolyckan 2010 då en elektriker omkom på Likskär.
Åklagaren kräver 1,5 miljon kronor vardera i företagsbot av företagen.

TRAGISK OLYCKA. Den  24 mars omkom en 42-årig man under arbete med en kraftledning på Likskär.

TRAGISK OLYCKA. Den 24 mars omkom en 42-årig man under arbete med en kraftledning på Likskär.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2012-06-21 06:00

Den 24 mars 2010 omkom en 42-årig elektriker från Arvidsjaur då han arbetade på Likskär i Luleå skärgård. Mannen höll på att byta ut gamla elledningar inom Luleå energis elnät. Han var anställd av en entreprenadfirma som i sin tur hade anlitats av Vattenfall Services, som var huvudentreprenör och samordningsansvarig för arbetena.

Ström genom kroppen
Dödsolyckan inträffade då 42-åringen klättrade upp i en elstolpe som tillhörde en lågspänningsledning som löpte parallellt med en högspänningsledning på 12.000 volt. Högspänningsledningen var strömförande och mannen fick ström genom kroppen. Han träffades troligtvis av en så kallad ljusbåge. Sedan tror man att elektrikern fick tag
i den strömförande högspänningsledningen när han famlade i luften, så att han fick en andra strömstöt genom kroppen.

- Ingen vet exakt i detalj hur olyckan har gått till, säger kammaråklagare Christer B. Jarlås vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

1,5 miljoner vardera
Christer B. Jarlås har nu väckt talan om företagsbot mot de tre inblandade företagen; entreprenadfirman som utförde montagearbetena, Vattenfall service och Luleå energi elnät AB. De tre företagen krävs på vardera 1,5 miljoner kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott med vållande till annans död.

Åklagaren anser att de tre företagen uppsåtligen eller av oaktsamhet vållat den 42-årige elektrikerns död genom att inte beakta riskerna och vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder för att förhindra olycksfall.

- Ingen av företagen erkänner ansvar för brott, säger Christer B. Jarlås.

Strömmen i högspänningsledningen borde ha kopplats bort då elektrikern skulle arbeta. Avståndet mellan lågspänningsledningen, där elektrikern arbetade och högspänningsledningen var för litet.

Dessutom var högspänningsledningens stolpar, som lutade i riktning mot lågspänningsledningen, bristfälligt förankrade.

- Det har varit väldigt rörigt, man har inte haft en tydlig säkerhetsorganisation, säger kammaråklagare Christer B. Jarlås.

Vattenfall svär sig fri
Vattenfall Services har via sitt juridiska ombud svurit sig fri från allt ansvar för dödsolyckan berättar åklagaren. Vattenfall Services hävdar att man inte har ansvaret för elanläggningen eller ansvaret för arbetsmiljön.

Rättegången, som kommer att hållas i Luleå tingsrätt, beräknas ta cirka tre dagar. Åklagaren stödjer sig på utredningarna som Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket har gjort samt begär förhör med chefer och ansvariga företrädare för bolagen, en arbetskamrat till den förolyckade mannen samt inspektörer från Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket.

Som komplement och alternativ till att en fysisk person inom ett företag ställs till ansvar för ett brott kan också företaget som juridisk person dömas att betala företagsbot.

En företagsbot kan enligt brottsbalken utgå på ett belopp mellan 5.000 kronor och tio miljoner kronor. För vållande till annans död vid arbetsmiljöbrott gäller en företagsbot om en miljon kronor (och uppåt) enligt riktlinjer från chefen för riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!