Miljoner i skuld på grund av kompberget

133,8 miljoner kronor. Det var Norrbottens läns landstings totala skuld vid årsskiftet kopplad till läkarnas komptid. Ett resultat av läkarbristen menar Robert Svartholm, läkarföreningen.

Bekymrade. Satu Väisänen och Airi Malinen tycker inte det är bra att läkare jobbar mer än många andra yrkesgrupper.

Bekymrade. Satu Väisänen och Airi Malinen tycker inte det är bra att läkare jobbar mer än många andra yrkesgrupper.

Foto: Eija Dunder

Luleå2015-03-31 06:00

Läkare är en yrkesgrupp som samlar på sig mycket komptid. Tid som sedan är svår att ta ut. Norrbottens läns landsting hamnar på fjärdeplats i tidningen Dagens Samhälles undersökning när det gäller kompskulder till läkare. Totalt handlar det om 220 792 timmar från när läkarna haft jour och beredskap.

– Det här är ett mått på att det finns alldeles för lite läkare i Norrbotten. Om läkarna skulle ta ut sin ledighet skulle det behövas åtskilligt fler läkare i Norrbotten, säger Robert Svartholm, ordförande Norrbottens läkarförening.

Begreppen jour och beredskap beskrivs enklast genom att under jourtid befinner du dig på arbetsplatsen, redo att rycka in. Under beredskapstid befinner du dig oftast hemma och kan vid behov kallas in till arbetsplatsen. I dag förekommer det att läkare, efter att de jobbat heltid, övergår till jour eller beredskap på grund av bristen på personal.

– Det är klart att det tär på läkarna. De jobbar mycket i dag, alldeles för mycket. Den stora arbetsbördan bidrar till att det blir svårare att rekrytera läkare till Norrbotten. Det är inte så lockande, säger Robert Svartholm.

Bristen på läkare gör det svårare att ta ut sin komptid, vilket resulterar i att fler och fler komptimmar läggs på hög.

– Det här är innestående ledighet som man normalt sett tar ut löpande. Men det går inte eftersom att verksamheten måste drivas, säger Robert Svartholm.

Lösningen på problemet med den höga komptiden är i grunden enkel menar Robert Svartholm.

– Kortsiktig lösning är stafettläkare, så att läkarna ska få möjlighet att ta ut sin ledighet. Men landstinget måste göra aktiva satsningar för att bemanna sjukvården med fler läkare, säger han.

Att vissa läkare arbetar i större utsträckning än många andra yrkesgrupper tycker Satu Väisänen och Airi Malinen är problematiskt.

– Det låter inte bra alls. Jobbar du mycket blir du trött, det ska vara normala arbetstider tycker jag, säger Satu Väisänen.

Men att det finns brist på läkare i länet kommer inte som någon nyhet.

– Så här har det alltid varit, tyvärr. Det har skrivits så mycket om det genom åren, säger hon.

Satu Väisänen och Airi Malinen har tydligt märkt av bristen på läkare.

– I Haparanda har vi jättedåligt med läkare. Det finns till och med läkare som har slutat för att de känner att de inte räcker till, säger Satu Väisänen.

Airi Malinen sammanfattar.

– Det är omänskligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!