1999 tog Riksdagen beslut om att det i Sverige ska finnas miljömål med syftet att miljöarbetet ska ha en bättre och tydligare struktur.
I dagsläget finns 16 uppsatta miljökvalitetsmål för Norrbotten som ska nås fram till 2020. Men redan nu visar utvärderingar att endast två av dem uppnås.
Lista över alla miljömål och om de uppnåtts (PDF)
Jörgen Naalisvaara, miljösamordnare, säger att det beror på flera olika faktorer, men främst handlar det om ett intensivt nyttjandet av mark- och vatten.
– Det pågår till stor del vid kusten och inlandet. Det handlar om exempelvis skogsbruket, då det bedrivs på stora arealer, man hugger ner nästan alla träd, markbereder och planterar nya, alla av samma trädslag och ålder, vilket kraftigt förändrar naturmiljön och påverkar många miljömål, säger han.
Därtill pågår en samhällsutveckling överlag med ständigt ökad konsumtion av både resor och varor. Allt belastar miljön.
– Och det är naturen som får betala.
Ett av de största miljöproblemen enligt Jörgen Naalisvaara är förlusten av biologiskt mångfald, naturmiljöer skövlas och många arters hemmiljöer försvinner. Problemet är lika stort som klimathotet och det gäller inte enbart länet.
– Det förutspås att det leder till att många av arterna också försvinner vilket påverkar oss människor. Man talar om ekosystemtjänster, om till exempel syre, luftrening, vattenrening och virke, sådant som naturen ger oss människor gratis. Vi måste börja värdera att vi är i behov av dem när vi utrotar arter och miljöer. Naturen är så komplex, vi vet inte vad som händer när vi utrotar en art
Han exemplifierar det hela med bina vars uppgift är att pollinera vilket krävs när grödor odlas.
– En stor andel av världens bin har försvunnit vilket gör att det blir mycket dyrare att odla då vi får använda av oss artificiell pollinering.
Att länets miljömål inte nås är allvarligt enligt Jörgen Naalisvaara, de påvisar även att åtgärderna som vidtagits inte är tillräckliga. Han påpekar dock att engagemanget är växande, länsstyrelsen har tagit fram ett miljöhandlingsprogram där olika aktörer så som myndigheter, företagare och organisationer ingår. Tillsammans försöker de peka på vad som krävs för att miljömålen ska nås.
– Det pågår mycket miljöarbetet, men det är ändå inte tillräckligt.
Måste kraven för att nå miljömålen skärpas?
– De kanske är svåra att nå till 2020 men vi måste fortsätta arbetet nu, innan det är försent. Det krävs mod på alla nivåer, hos oss alla. Vi måste ifrågasätta hur vi lever och konsumerar. De krävs även mod hos politikerna att ta de tuffa besluten.