Miljökraven vid gruvans nystart

Gruvan i Kaunisvaara anmäldes för flera miljöbrott och en nysatsning kan återigen innebära hårda prövningar.
Men på länsstyrelsen finns i dag ingen närmare kännedom om Abecedes planer.
– Vi har inga konkreta ärenden om en uppstart på nytt, säger David Berggård, miljöenheten.

AVVAKTAR. David Berggård, länsstyrelsens miljöenhet, har inte fått någon mer konkret information om förnyade gruvplaner i Kaunisvaara. "Men är det någon som vill bedriva gruvverksamhet där igen, måste de vara införstådda med de miljökrav och föreskrifter som gäller, vilka kostnader som det innebär", säger han.

AVVAKTAR. David Berggård, länsstyrelsens miljöenhet, har inte fått någon mer konkret information om förnyade gruvplaner i Kaunisvaara. "Men är det någon som vill bedriva gruvverksamhet där igen, måste de vara införstådda med de miljökrav och föreskrifter som gäller, vilka kostnader som det innebär", säger han.

Foto: Göran Ström

Luleå2017-02-28 05:30

Finsk-svenska gränsälvskommissionen beviljade miljötillståndet till Northland resources gruva, ett beslut som inte gick att överklaga.

Men flera miljöärenden följde när gruvbrytningen var igång. Bland annat visade det sig att grundvattennivån nära gruvan sjönk betydligt mer än vad tillståndet angav, vilket ledde till uttorkning av myren Kokkovuoma och andra områden med höga naturvärden.

Dessutom svämmade ett sandmagasin över, vilket innebar att länsstyrelsen utredde om gruvbolaget gjorde sig skyldig till miljöbrott.

Enligt David Berggård vid länsstyrelsens miljöenhet kvarstår problemet.

– Dammarna är inte byggda som de ska. De har inte grundlagts på det sätt som tillståndet krävde.

Länsstyrelsen har vidare konstaterat miljöbrister vad gäller dammet från vägtransporterna, dessutom felaktigt anlagda diken.

Flera åtalsanmälningar gjordes till miljöåklagare (se faktaruta), men samtliga utredningar lades mer efter överklagan av konkursförvaltaren hos mark- och miljödomstolen.

Nu, när Abecede akualiserar en nystart, säger David Berggård att inga konkreta ärenden finns hos dem, utöver eftersaneringen.

– Vad som diskuteras i slott och stuga känner inte vi till. Men är det någon som vill bedriva gruvverksamhet där igen, måste de vara införstådda med de miljökrav och föreskrifter som gäller, vilka kostnader som det innebär.

Trafikverket avsatte närmare 2,3 miljarder kronor i investeringar längs den 16 mil långa vägen mellan Kaunisvaara och Svappavaara, för att klara den tunga malmtrafiken.

Allt skulle vara färdigt i år men projektet stannade av helt redan hösten 2014, när gruvkonkursen var ett faktum.

Även arbetet med förbifarterna i Vittangi och Masugnsbyn stoppades tills vidare.

– Ungefär sex mil kvar som inte har rustats upp, från Autio till Masugnsbyn. Utan gruvtrafik klarar sig vägsträckan bra och då har vi sagt att vi inte ska satsa mer pengar där, säger Krister Palo, samordnare hos Trafikverket.

En miljard kronor hann läggas ut på vägsträckan men det är inte självklart att resterande 1,3 miljarder kronor finns att tillgå, eftersom pengarna inte var öronmärkta hos Trafikverket för all framtid.

Enligt Krister Palo existerar inget behov av fortsatt upprustning, så länge inte gruvan tas i bruk på nytt.

– Ta vägen från Autio upp till Kaunisvaara. Jättefin i dag men du kanske bara möter två bilar längs vägen.

Det som ändå måste prioriteras vid en eventuell gruvstart är brobytet vid Tärendö älv, väster om Junosuando.

– En kritisk del som måste utföras snart, om malmtransporterna kommer igång igen. Annars klarar sig bron i 20 år till, säger Krister Palo, Trafikverket.

Fakta/Gruvan och miljön

Länsstyrelsen åtalsanmälde Northland Resources för fyra fall av misstänkta miljöbrott under 2015, bland annat eftersom grundvattnet i en skyddsvärd myr hade sjunkit med 17 meter.

Dessutom anmäldes gruvbolagets transporter som ett misstänkt brott.

Utöver länsstyrelsens anmälningar har en privatperson anmält bolagets dammiga tågtransporter som ett misstänkt miljöbrott.

Källa: NSD

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!