Framgångarna i valet till Europaparlamentet för Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna kom inte som någon överraskning för statsvetaren Simon Matti vid Luleå tekniska universitet.
– Det visste vi ju att det fanns ett begynnande stöd för Feministiskt initiativ, det syntes i opinionsmätningarna. Jämställdhetsfrågan har varit ganska framträdande som politisk fråga de senaste åren. På det sättet kan man jämföra Fi:s framgång med Piratpartiets framgång i förra valet, då de hade en profilfråga som var het, säger Simon Matti, universitetslektor vid LTU.
Sverigedemokraterna fick 9,7 procent enligt rösträkningen på valnatten, en ökning med 6,5 procentenheter jämfört med valet 2009.
– Det är inte heller direkt överraskande. I mätningarna har vi sett att det finns ett stöd som ligger kring 8-10 procent. Det finns en hel del människor som är ganska kritiska till EU-samarbetet. Det är en viktig fråga för Sverigedemokraterna, de är ett tydligt EU-kritiskt parti.
Var det väntat att Moderaterna skulle gå kraftigt bakåt?
– Nej, det kan man inte säga att det var direkt väntat med ett så väldigt dåligt valresultat. Samtidigt vet vi från tidigare val att stora partier tenderar att straffas och stora partier som är regeringsbärare tenderar att straffas ännu mer. Vi borde inte vara så förvånade. Det kostar att vara regeringsbärare, framförallt i EU-valet.
Det har inte drabbat Kristdemokraterna och Centerpartiet?
– Nej, men de är inte i lika hög grad regeringsbärare. Centerpartiet och Kristdemokraterna har legat på låga procent i opinionsundersökningarna, det är inte otänkbart att de dragit några stödröster från Moderaterna. I Europaparlamentsvalet är det litet andra faktorer som styr hur man röstar. Det är inte alls ovanligt att man röstar på ett annat parti än det man sympatiserar med.
Socialdemokraterna misslyckades med sitt uttalade mål att få 25 procent av rösterna.
– Det är inget bra valresultat heller. De hamnar mer eller mindre på föregående valresultat, då tyckte man det var riktigt dåligt.
Socialdemokraternas framgångar i opinionsmätningarna återspeglar sig inte i valresultatet. Väljarna gör skillnad på riksdagsvalet och EU-valet
– Som väljare är det lättare att lägga sin röst på ett mindre parti som driver en specifik fråga eller har en kandidat som man tycker ser bra ut.
– Vänsterpartiet går litet framåt, Feministiskt initiativ går bra och Miljöpartiet går jättebra. Där finns väljare som i riksdagsvalet säkert kommer att rösta på Socialdemokraterna.
Miljöpartiets framgång beror på att väljarna förstått att miljöfrågorna är centrala för EU-samarbetet.
– Det är en sån fråga där det blir tydligt hur viktigt det är med internationellt samarbete och till och med överstatligt samarbete. EU:s fördelar syns tydligt i de frågorna.
Vilka slutsatser kan man dra inför riksdagsvalet?
– Det tror jag är svårt att göra, just för att det är så pass annorlunda. Vi vet inte ännu vad det är för faktorer som har drivit fram det här valresultatet. Man ska akta sig för att ställa upp EU-valet som en bild hur det kommer att se ut efter riksdagsvalet, för det kommer att se annorlunda ut, säger Simon Matti.
I Norrbotten gör Socialdemokraterna ett bättre val än 2009, liksom Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ. Vänsterpartiet gör däremot ett sämre resultat än 2009, i likhet med Moderaterna och Folkpartiet.
– Det är en hyfsat väl överensstämmande bild med hur det ser ut i riket. Rörelserna är ganska väl överensstämmande, det är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som inte rör sig åt det håll som vi sett i riket.
Socialdemokraterna har sitt svagaste fäste i Kiruna, vad beror det på?
– Svårt att säga, utan att göra en närmare analys av frågorna i den kommunen, säger Simon Matti och kommenterar att Fi har sitt starkaste fäste i Norrbotten i just Kiruna.
Vad är mest signifikant med valresultatet?
– Det är tydligt att miljöfrågorna för svenska väljare är väldigt viktiga och att man tydligt uppfattar att EU är en viktig arena för miljöfrågor. Det är kanske det mest intressanta, säger Simon Matti.