I maj 2018 togs det första spadtaget och nu närmar sig färdigställande av Sunderby sjukhus. I en av de nya fastigheterna ska akutmottagning, sterilcentral, röntgen och intensivvårdsavdelningar inrymmas. Den gamla psykiatribyggnaden är på 3 000 kvadratmeter – den nya blir 7 000 med en kapacitet på 54 vårdplatser i form av enkelrum, vilket är en fördel med tanke på den pågående pandemin men också för patienter och personal.
– I dag tänker man på patientens integritet i största möjliga mån och arkitekterna har tagit del av vilka färger man ska använda sig av för att känna sig lugn och välkommen. Vårdfilosofin att ha separata vårdflöden, man blandar inte olika diagnoser som man gjort tidigare och innebär att man vårdar på olika håll, säger projektledare Anne Lindahl.
Något annat som varit viktigt är att implementera nya arbetssätt med ny teknik och i det ingår en tyst vårdmiljö.
– Det kan låta väldigt mycket på ett sjukhus med maskiner och larm och annat. Men nu kommer personalen få larm i en handenhet och kommer inte låta lika mycket. Ljud är något som patienter klagat mycket på, att det blir svårt att sova.
För patienterna i nya psykiatrihuset finns en ny uteplats med rökruta och några gymmaskiner, mycket efterlängtat av de brukarorganisationer och vårdpersonal som varit delaktiga i ombyggnaden, enligt Lindahl.
En av utmaningarna för byggnationen var att fastigheten ligger inom ett större sulfidjordsområde. Sulfidjord kan tillsammans med syre bilda försurande ämnen till fara för omgivande vatten. Enligt projektchefen Sven-Erik Sundqvist är det vettigaste ur ett miljöperspektiv att lägga upp jorden i närmiljön med likartade förhållanden som den haft sedan istiden och täcka den så ämnena inte lakas ut. Att flytta de uppschaktade jordmassorna skulle enligt Sundqvist kosta mellan 50 och 100 miljoner kronor.
– Vi anlitade experter som visade att det inte var några risker med att lägga upp den, vilket vi gjorde. Massorna kan i stället användas till att anlägga parkeringsplatser. För frågan är: ska man använda pengarna till att flytta jord eller bygga sjukhus? säger Sven-Erik Sundqvist.
Den totala kostnaden för bygget ligger på strax under en miljard kronor. Kostnaden för den nya psykiatribyggnaden är omkring 300 miljoner kronor, akuten 425 miljoner kronor och inredning och utrustning 140 miljoner kronor varav två magnetkameror à 15 miljoner kronor styck. Allt ryms inom budget, enligt Sundqvist.
– Med stora projekt får man alltid räkna med störningar, men det har tuffat på bra. Vi har tack och lov inte haft en enda allvarlig olycka. En stor utmaning har varit logistik och trafikfrågan så det inte blir parkeringakaos.
Kommunikation och information har varit viktigt, menar Anne Lindahl. Hon säger att regionen informerade Nyab, som bygger psykiatrin, och Peab, som bygger akuten, om vad som händer på ett sjukhus.
– Att bygga intill ett sjukhus kräver planering och att gräva av något kan få förödande konsekvenser. Projektet har informerat om vad som händer vid el-, data, vattenavbrott och det var väldigt uppskattat. Vi sa också att sker det en större olycka så måste bygget stoppas men det har vi inte behövt göra, säger hon.
Vad som händer med de gamla lokalerna är inte klart i dagsläget, säger Sven-Erik Sundqvist:
– Regionen kommer göra en prioritering utifrån de behov som finns.
Psykiatrin flyttar in i början av 2021, akuten i etapper under 2021.