Som Kuriren tidigare har berättat så har Lulebos styrelse beslutat om en engångssatsning för 2017 på 250 miljoner kronor för underhåll av fastigheter. Pengarna ska bland annat gå till åtgärder för att minska risken för akuta vattenskador och liknande, men det är långt ifrån tillräckligt.
– Vi har gjort bedömningar fram till 2028, vi har cirka 2,3 miljarder kronor i underhåll som vi måste ta igen successivt, säger Anna Stina Nordmark Nilsson, vd för Lulebo.
Problemet är och har varit att Lulebo inte genererar ett tillräckligt bra resultat så att bostadsbolaget klarar av att underhålla sina fastigheter i den takt som skulle behövas. Istället har Lulebo sålt fastigheter.
– Man ska inte behöva sälja för att göra underhållsinsatser utan det ska bolaget kunna generera genom hyresintäkter och genom att ha rimliga kostnader, säger Anna Stina Nordmark Nilsson.
Underhållsbehovet på 2,3 miljarder kronor till 2028 innebär att Lulebo skulle behöva satsa cirka 200 miljoner kronor årligen enbart på underhåll fram till 2028.
I budgeten för 2017 låg en kostnad på blott 28 miljoner kronor för underhållsåtgärder. Styrelsens beslut om en engångssatsning på 250 miljoner innebär att 2017 blir ett förlustår för Lulebo.
– Vi måste ha hyressättningar som gör att vi klarar av det löpande underhållet. Jag har gått igenom tio år tillbaka, Lulebo har inte genererat resultat så man klarar av det löpande underhållet utan man har sålt av fastigheter för att få intäkter, så att man kan stoppa det som blöder i beståndet, fortsätter Anna Stina Nordmark Nilsson.
På dig låter det som att hyressystemet måste ses över?
– Det kanske kan låta som att jag håller på och förhandlar med Hyresgästföreningen men det är inte därför jag säger det. Det här är en realitet, säger Anna Stina Nordmark Nilsson.
Enligt Anna Stina Nordmark Nilsson är eftersatt underhåll inget unikt för Lulebo, utan ett problem som många allmännyttiga bostadsbolag dras med. För 2017 har Lulebo avsatt cirka 80 miljoner kronor till fortsatta renoveringar på Porsön (etapp två), de två återstående husen i Gammelstad och Mjölkudden.
När inriktningsbeslutet för renoveringen av Mjölkudden togs i december 2013 uppskattades kostnaden till cirka 390 miljoner kronor och att allt skulle vara klart 2021.
– Nu tror vi att det dröjer till 2023 till dess att allt är klart, säger Anna Stina Nordmark Nilsson.