Det är emellertid utomlands det hänt mest de senaste tio åren.
Stora investeringar har gjorts i norra delen av Europa i allt ifrån kolkraft, kärnkraft, elnät, gaskraft och vindkraft.
I Tyskland äger bolaget kärnkraftverk som stoppades som följd av driftproblem och i senare skede beslutade politiska ledningen att Tyskland inte ska ha kärnkraft. Vattenfall har inlett en process för att få ersättning.
Samtidigt har bolaget fullföljt investeringar i brunkolseldade kraftverk i Tyskland.
Mest omtalat nu är investeringen i holländska fossildominerade energibolaget Nuon. Efter köpet har stora avskrivningar gjorts.
Analytiker pekar på felsatsning.
- När förvärvet gjordes var bedömningen en annan och elpriserna är lägre sett till prognoserna, kommenterar Anders Dahl, affärsområdeschef för distribution och försäljning.
Ångrar inte satsningen
Såväl Alliansen som Socialdemokraterna har suttit i regeringen medan Vattenfall växt. Bolaget är partipolitiskt slagträ.
Medan svenska älvar producerar ifrågasätts Europasatsningen.
Ångrat satsningen har inte bolaget gjort, enligt Anders Dahl.
- Absolut inte. Vi är i dag ett av de fem-sex stora energibolagen i Europa. Vi har ett tydligt marknadsfokus på nordvästra Europa men finns också i länder som Finland och England. Totalt sett ser det bra ut, säger han och hänvisar till avkastningen på senare år.
Vattenfall har bytt riktning och sålt en del av investeringarna. Fler försäljningar planeras.
Värme och elproduktion är strategin. Förnyelsebar produktion lyfts fram, investeringar sker i vindkraftparker. Nya vattenkraftsprojekt är inte med i planerna.
Kartlägger kärnkraften
Bolaget har däremot lämnat en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten för att få villkoren för ny kärnkraft i Sverige klarlagda.
Kostnaderna minskas, personalen likaså.
Trots att kolkraftanläggningar är kvar ska totala koldioxidutsläppen sänkas från 90 miljoner ton per år till 65 miljoner ton.
Enstaka länder prioriteras.
- Sverige, Tyskland och Holland är de tre huvudmarknaderna. Men vi har försäljning i Finland och stora vindkraftsprojekt i England, säger Anders Dahl.
Efter åren då elpriserna toppade har de sjunkit. Vad konsumentpriserna blir närmaste åren är osagt men marknadspriserna för Vattenfall och konkurrenterna blir fortsatt lägre än under toppåren, förutspår Anders Dahl.
- Vi ser ett förändrat landskap på energimarknaden. Sol- och vindenergi kommer in och ihop med minskad efterfrågan till följd av konjunkturen samt energieffektiviseringar ger det en prispress på el. I ett land som Tyskland har mycket av sol- och vindkraft kommit in och knuffar då ut andra energislag. Branschen står inför en utmaning, säger han.