Militärkök går ut på anbud

Entrecôte från militärrestaurangerna i Luleå, Boden och Arvidsjaur.
Det kan erbjudas privatpersoner och företag framöver, i och med att restaurangerna bjuds ut till privat drift.
? Det ska vara igång i år, säger Ronnie Åbrandt, Försvarets servicedivision.

LULEÅ2005-02-21 06:30
Även skolor och landstingets vårdinrättningar kan bli matkunder hos militärköken. Att dra gäster till militärrestaurangerna inne på militära anläggningar är knappast möjligt, sett ur säkerhetsaspekt. Kvar står möjligheten att leverera mat, så kallad catering.<BR>De restauranger det gäller är den i F 21 i Luleå samt Tre Renar (I 19) i Boden och militärrestaurangen i K 4 i Arvidsjaur. Vidare lägerrestaurangerna i Grubbnäsudden samt Tåme (Västerbotten). Restaurangen Traktören, kring gamla Ing 3, i Boden läggs ner.<BR>Ännu är det inte beslutat att kvarvarande militärrestauranger läggs ut för anbudsprövning.<BR> ? Men det lutar åt upphandling, säger Ronnie Åbrandt, överste och chef vid servicedivisionen, med ansvar för militära restauranger.<BR><BR><STRONG>Läggs ut på anbud</STRONG><BR>Förutom att hinder sannolikt inte anses finnas så ligger det en rapport som talar just för att dessa och andra militära restauranger i Sverige mycket väl kan läggas ut på anbud.<BR>Sysselsättningen i de restauranger i Norrbotten som blir kvar motsvarar ett 60-tal årsarbeten, som erbjuder värnpliktiga frukost, lunch och middag, plus att mat går till officerare.<BR>Framöver kan alltså ett privat bolag komma att ta över.<BR> ? Skälet i så fall är inte att vi misstror vår personal. Vi har väldigt duktig personal men regelverket gör att vi inte kan utnyttja köken fullt ut. Ett privat företag kan erbjuda mat åt den privata marknaden, det kan inte vi. Lokalerna och köken är lika stora oavsett men ibland, som på helger, är det ju mindre nyttjande från vår sida. Ett privat företag skulle kunna öka nyttjandet, beskriver Ronnie Åbrandt.<BR>Det ökade nyttjandet skulle få genomslag på kostnaderna, resonerar han och där har vi hela frågan för försvaret, resonerar han.<BR>Den rapport som nämnts kom i höstas och var resultatet av ett utredningsarbete som Ekonomistyrningsverket gjort. Uppdraget var att titta på hur förplägnad, som det kallas militärt, kan drivas mer effektivt. Det var då som det framgick att militära restauranger i förutom N oooooooooorrbottensorterna även i Halmstad, Berga, Muskö och Uppsala kan konkurrensutsättas.<BR><BR><STRONG>Nya försvarsbeslut</STRONG><BR>Nästa fas åligger sådana som Ronnie Åbrandt och då gäller det att se vilka hinder som kan finnas. I så fall blir det ingen konkurrensutsättning. Men det lär alltså bli upphandling i Norrbotten. Då baseras det på det antal värnpliktiga och försvarsanställda som blir kvar efter verkan av nya försvarsbeslutet.<BR>Från början förutspåddes upphandlingen bara gälla restaurangerna i Boden och Luleå.<BR> ? Arvidsjaur (K4) trodde vi inte skulle finnas kvar men nu tar vi med den orten också, förklarar Ronnie Åbrandt.<BR>Efter budgivning ska upphandlaren kolla upp anbudsgivares leveranssäkerhet, kvalitet samt att företaget är att lita på. Anbudsförfarandet ska genomföras under första halvåret. Blir det privat drift införs det i år.<BR>Företagen förpliktas att erbjuda alla anställda fortsatt arbete. De SKA erbjuda, förtydligar Ronnie Åbrandt. Vidare blir det tal om att reglera pensionsvillkor och andra delar som skiljer i och med att det blir ett nytt fackligt avtalsområde.<BR>Förpliktelsen i den här typen av avtal att ha samma personal kvar brukar gälla ett år, drar sig Ronnie Åbrandt till minnes.<BR>Så om företaget senare säger upp 20 personer så hindrar inte det?<BR> ? Nej, men det kan ju vi också göra, om vi skulle se skäl, säger Ronnie Åbrandt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om