I dag är han 56 år och vd för kött- och charkföretaget Nyhléns Hugosons. Med den positionen kan han kallas Norrlands charkkung.
Kött- och charkföretaget Nyhléns Hugosons har i dag produktionsanläggningar i Luleå, Skellefteå och Ullånger. Huvudkontoret ligger i Luleå. Med 230 anställda omsatte företaget senast 582 miljoner på tillverkning och försäljning av chark, färskt kött och färdigmat, totalt cirka 400 olika artiklar.
5.000 ton chark
I Luleå produceras 5.000 ton chark varje år. I Skellefteå styckas 10.000 nöt samt 3.000 lamm årligen. Dessutom 2.500 ton konsumrent- och bitpack varje år. I Ullånger slaktas 12.000 nöt och 3.000 lamm varje år.
Nyhléns Hugosons äger ungefär 20 procent i Norrbottensgården på Storheden i Luleå. Andra ägare är bönder i länet och Nordchark. Norrbottensgården slaktar 10.000 nöt och 3.000 lamm varje år.
Dominerar marknaden
Mikael Hugoson med familj äger dessutom Alviksgården där 65.000 grisar slaktas och styckas varje år. Dessutom driver de en biogasanläggning som ger fyra miljoner kilowattimmar per år. Metangasen alstras bland annat av slaktavfall. Familjen Hugoson äger dessutom en svinfarm i Kåge som föder upp 7.000 grisar årligen. Familjen kontrollerar 51 procent av aktierna i Nyhléns Hugosons och Scan äger 49 procent.
Nyhléns Hugoson har mellan 30 och 40 procent av marknaden i Norrland när det gäller julskinkor. När det gäller andra produkter är marknadsandelen cirka 25 procent.