Migelle är en av många rojalister

Norrbotten är en ganska vit fläck på rojalismens karta. Men nog finns stödet för monarkin även här i norr. Och inte bara i det gamla gardet utan även bland de riktigt unga. Ett exempel är Migelle Wikström, moderat luleåpolitiker och andre vice ordförande i Luleås kommunfullmäktige.
- Monarkin står för trygghet och kungen gör ett bra jobb för Sverige säger denne i Rojalistiska föreningen nyligen invalde ledamot.

LULEÅ2006-04-29 06:00
Migelle Wikström som hade sin uppväxt i Råneå, var tidigt politiskt intresserad.
Frihetsfrågorna, säger han, intresserade honom mycket, människors rätt att själva få styra över sina liv. Wikström har bland annat verkat som kampanjledare och pressansvarig för Anna Ibrisacics personvalskampanj till riksdagen och även hennes kampanjledare vid personvalskampanjen till Europaparlamentet.
Han har minsann hunnit med en hel del blott 23-årige Migelle, som dessutom studerar juridik på universitetet i Luleå. Och nu, från mars i år har han ännu ett hedersamt uppdrag på sina unga skuldror.
- Jag valdes in i Rojalistiska föreningen, politiskt och religiöst obunden, som bildades 1976. En slags lobbyorganisation tillstår Migelle Wikström som efterträdde Anna Ibrisagic på ledamotsposten. Ordföranden är Patrik Åkesson.
- Ja visst är jag yngst i sammanhanget säger han leende. Men han hoppas att han ska kunna göra en god insats för att se till att diskussionen och frågorna kring vårt statsskick monarki hålls levande. Intresset för monarkin och för kungafamiljen är stort i Sverige säger han.

Symbol för enighet
- Mellan 70-80 procent stödjer monarkin i Sverige och det är ju en hög siffra, i den finns både unga och gamla och alla slags människor säger Migelle Wikström. Att monarkin bärs upp i så hög grad beror på flera saker säger Wikström.
- Kungen är ju opartipolitisk och han är en symbol för enighet. Ta bara hans engagemang i tsunamikatastrofen, påpekar Migelle Wikström. Att kungen är en del av demokratin är självklart menar Wikström och att kungatronen ärvs är inte något som han tror upplevs som något problem.
- Den som har växt upp i detta kan också göra ett bra jobb, menar Migelle Wikström som tycker kungen klarat sitt uppdrag mycket bra med en folklig framtoning nästan av en landsfaders karaktär.
Att som kritiker hävdar att kungahuset och monarkin är en alltför kostsam och tärande del håller inte Migelle Wikström med om.
- Den kungliga budgeten ligger på 87 miljoner per år. Härav är apanaget 40 miljoner som ska gå till löner till 75 anställda och underhåll av slott med mera. Man kan jämföra den kostnaden med fritidsförvaltningens budget i Luleå som ligger på 100 miljoner, säger Migelle Wikström som säger att marknadsvärdet av kungahusets insatser för det svenska näringslivet och landet ligger på fem miljarder. Således, kungen och hans familj är inte bara omtyckta, de betyder även klirr i landets kassakistor.
När det är jubileer kring kunga­huset så brukar diskussionernas vågor för och emot monarkin blossa upp. Så även nu när kungen fyller 60 år. Men Migelle Wikström tycker det är bra att det diskuteras.

Stödet finns
- Ja , det är viktigt att vi har en levande diskussion och den vill jag medverka till och jag hoppas att många fler vill engagera sig, som upplever att stödet för monarkin finns även i hans led bland de riktigt unga.
Själv ska han inte delta aktivt i födelsedagsfirandet av kungen:
- Nej jag ska skriva en B-uppsats, men jag får tänka på honom, säger han innan han försvinner ut i vimlet på Luleås för dagen blomsmyckade gator.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om