Det traditionsenliga midsommarfirandet i Brändön har i över 60 år lockat folk till "Naturens by". Uppträdanden, halstrad strömming och dans runt midsommarstången är, som tidigare år, några av dragplåstren. Nytt för i år är att midsommarfirandet i Brändön får en ungdomlig twist.
Brändön och Örarnas ungdomsgrupp är en ideell grupp som består helt och hållet av ungdomar från byarna. Genom engagemang och prisbelönta projekt har ungdomsgruppen de senaste åren jobbat för att främja livet som ungdom ute i byarna. Nu siktar de på att göra midsommarfirandet så kul som möjligt för barn och unga i alla åldrar.
Hoppborg, Epa-träff och disko i Diskoladan är några av de nya barn- och ungdomsinriktade tillskotten på årets firande. Den sistnämnda, Diskoladan, kan även ha ett visst nostalgiskt värde för några av de äldre besökarna.
– När våra föräldrar var små så hade de disco här och träffade sina första pojk- eller flickvänner och så, säger Alise Öberg.
– Den har inte varit igång på ganska länge men det var en mötesplats för unga då och därför tänkte vi att det vore kul att starta det igen, säger Edward Wikström från Brändön och Örarnas ungdomsgrupp.
På midsommarafton kommer mellan 30 och 40 barn och unga hjälpa till att anordna firandet. Som tack för hjälpen kommer de att bjudas på mat efter firandet.
– Innan vi började med såna här projekt så var det ganska ensamt för många unga personer. Man visste som inte vilka som fanns i byn. Så nu när man frågar unga om de vill vara med och arrangera sånt här så är det inte så många som säger nej, säger Alise Öberg.
Ungdomarnas förhoppning är att deras engagemang och deras projekt även kan ge en positiv långsiktig effekt.
– Vårt mål är att skapa gemenskap mellan oss yngre här på Örarna och Brändön. På så sätt kanske vi kan skapa fler boende här i framtiden som i sin tur kan fortsätta driva och skapa engagemang här, säger Edward Wikström.
Under torsdagen ska allt det förberedande arbetet göras inför fredagens midsommarfirande.
– Det blir en del arbete, men det är värt det eftersom vi får så mycket tillbaka, säger Alise Öberg.
– Folket här i Brändön, unga som gamla, brukar vara väldigt bra på att ställa upp för varandra. Då går det att göra på en dag, säger Edward Wikström.