Midsommarfirandet är inte för alla

Kommunen uppmanar besökare på Hägnan att ta bussen till midsommarfirandet. Men de extrainsatta busarna går bara till Smedjegatan. Diskriminerande mot de som inte har bil och bor på ytterområdena, tycker Birgitta Alstergren i Luleå.

Midsommar på Hägnan borde vara för alla anser Birgitta Alstergren.

Midsommar på Hägnan borde vara för alla anser Birgitta Alstergren.

Foto: Andreas Wälitalo (ARKIV)

Luleå2014-06-11 08:00

LLT har satt in två extraturer från kyrktorget i Gammelstad som de uppmanar midsommarfirande att ta för att det inte ska bli parkeringskaos på Hägnan. Men från Smedjegatan till övriga bostadsområden går det efter kl 14 inga bussar, vilket gör det svårt för de som vill vara med på det traditionella firandet på Hägnan som inte har bil.

– Jag har kämpat för det här i tolv år, det är rent ut sagt skämmigt att Luleå blir som en småstad på midsommarafton. Jag tänker närmast på de ensamstående mammor utan bil och invandrare.

För Birgitta Alstergren är midsommar gemenskap och den vill hon att alla ska ha möjlighet att dela. Hon sitter i kommunens tillgänglighetsråd och har flera gånger lyft frågan bland politiker och LLT.

– På midsommarfirandet på Hägnan är det en enorm gemenskap, man kan prata med alla. Men det är inte tillgängligt för alla om det inte finns bussförbindelse.

Birgitta Alstergren föreslår att två turer finns kvar efter klockan 14 eller att det går bussar på likande sätt som det gör på nyårsafton.

Gun Söderberg, marknadsansvarig på LLT säger till 24 Norrbotten och Kuriren att det inte finns planer på att köra fler turer på midsommarafton än de som är inplanerade.

– Vi kör på uppdrag av Luleå kommun och det är fram till klockan 14 samt två extraturer på begäran av Hägnan. För att vi ska köra fler turer krävs det att vi får en beställning på det från kommunen, säger Gun Söderberg.

Under sommaren kör LLT nattbussar under hamnfestivalen och Musikens makt i augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om