Det här är ännu så länge ett förslag från Energimyndigheten. Riksdagen ska besluta. Det finns dessutom två sidor av saken eftersom utökad elströmsproduktion väntas medföra att elpriset hålls lägre än om det vore oförändrad produktion.
I botten ligger att Sverige och Norge enats om målsättningen att gemensamt öka kapaciteten av förnyelsebar elproduktion med 26 terawattimmar (Twh) åren 2012-2020.
– Det vi gör nu syftar till att nå målet, säger Gustav Ebenå, enhetschef vid Energimyndigheten. Och målsättningen kommer att nås, bedömer Energimyndigheten i Sverige. Nu ligger elproduktionen i Sverige från enbart vindkraften på samma nivå som från två kärnkraftsreaktorer.
Energibolagens motiv för att bygga fler vindkraftverk, utöka vattenkraften eller bygga kraftvärmeanläggningar är att de tror sig få bra betalt för elströmmen. Dessutom får de en subvention genom att de får sälja elcertifikat. Ju mer elström som produceras desto fler certifikat kan de sälja till elleverantörer. I slutändan betalas subventionen på elräkningen av elkonsumenten.
Fast elpriserna liksom certifikaten har sjunkit i pris och elförbrukningen har gått ner. Lönsamheten för kraftbyggarna bedöms sämre och utbyggnaden kan tappa farten.
Energimyndighetens förelår nu ändringar i certifikatsystemet. Den andel förnybar el som måste ingå i elleverantörernas totala elförsäljning ökas från 2016.
I slutändan betalar elkonsumenten. Energimyndigheten bedömer att kostnaderna ökar med flera öre per kilowattimme. För en villaägare med en förbrukning på 20.000 kilowattimmar per år innebär det en kostnadshöjning på 360-700 kronor per år.
Professor Harry Frank, Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott, tycker inte att Sverige behöver mer vindkraftsproduktion. Vi får ett ännu större elöverskott som passerar till utlandet.
Gustav Ebenå pekar däremot på att svensk förnyelsebar energi gör klimatnytta globalt. Vi slipper en del av energin från fossila bränslen.
– Svensk förnybar el är definitivt en produkt som går att exportera. Dessutom har en mer integrerad elmarknad många fördelar, inte bara avseende klimatet men också för andra miljöaspekter och försörjningstrygghet.