"Mer värdefull än vad många tror"

"Rådhuset innehåller en bit av Luleås 400-åriga historia. Det vore något oerhört om inte det togs till vara", säger Jan-Olof Hedström från hembygdsföreningen.

Jan-Olof Hedström anser att rådhuset innehåller stora historiska värden och bör därför bevaras.

Jan-Olof Hedström anser att rådhuset innehåller stora historiska värden och bör därför bevaras.

Foto: Johan Söderlund

Luleå2020-08-07 05:00

Den 77-årige före detta länsrådet och ställföreträdande landshövdingen har i många år även varit engagerad i Luleås hembygdsförening, men efter att ha drabbats av sjukdom har han nyligen avsagt sig rollen som ordförande.

Han ser stora historiska värden som riskerar att gå förlorade om renoveringsplanerna stoppas.

– Det är fel att avfärda huset som en kopia, den är betydligt mer värdefull. Det handlar om 1920-talets försök att bevara 1600-talets Luleå. I huset finns originalföremål från det gamla rådhuset. Det handlar bland annat om kakelugnar som togs till vara efter stadsbranden.

Enligt byggnadsantikvarie Agneta Rehnberg på Länsstyrelsen finns det inget hinder för en rivning. Rådhuset är varken byggnadsminne eller skyddad av kulturmiljölagen.

– Huset har ett kulturhistoriskt värde, men ingår inte bland de 30 byggnader i länet som är byggnadsminne. Frågan har aldrig utretts.

Enligt Jan-Olof Hedström har hembygdsföreningen i flera år diskuterat möjligheten att flytta sin verksamhet till rådhuset från Rödlundska gården som bedöms vara för liten. 

– Mycket gick förlorat vid stadsbranden 1887. Det är värt att bevara rådhuset och försöka skapa en fungerande byggnad. Luleå har ingen lokal som är värd namnet för representation. Det skulle vara perfekt att ha en kopia från 1600-talets rådhus att visa upp. Husets framtid bygger på att man kan hitta en eldsjäl som kan bygga upp en mer varaktigt verksamhet än ett sommarkafé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!