Mer realism i miljömålen
Miljömål ska vara ambitiösa men inte omöjliga att uppnå. En statlig utredning har föreslagit en omformulering av de nationella miljömålen.
ÖKA REALISMEN. Nuvarande formuleringar av miljömålen har gett upphov till önsketänkade. En statlig utredning har föreslagit ändringar för att öka realismen, berättade Erika Budh, som varit sekreterare för utredningen som letts av Rolf Annerberg.Foto: EIJA DUNDER
Foto: EIJA DUNDER
Utredningen föreslår en förskjutning av den tidpunkt när miljömålen ska vara uppnådda, från 2020 till år 2025. Därtill föreslås en omformulering, antingen ska miljökvalitetsmålen vara uppfyllda eller så ska tillräckliga åtgärder vara gjorda för att på sikt nå målet. När det gäller miljökvalitetsmålet en giftfri miljö så kommer det att omformuleras. Det beror på att det är orealistiskt skrivet, Kemikaliesinpektionen har påpekat att det aldrig kan uppnås som det nu är formulerat. Svårigheterna att uppnå miljömålen inom en generation beror på att naturen behöver längre tid för att återhämta sig, miljön i Sverige är beroende av vad som händer internationellt (exempelvis klimatförändringarna) eller så har man inte vidtagit tillräckligt omfattande åtgärder. Liksom tidigare ska det göras återkommande fördjupade utvärderingar av hur miljömålen har uppnåtts. Utredningen föreslår en förskjutning av tidpunkten.- Vi föreslår att den ska komma våren innan ett val. Det möjliggör en politisk debatt i större utsträckning om vad vi gör för att lösa problemen, sade Erika Budh.En parlamentarisk beredning ska tillsättas, som ska ge regeringen råd om hur målen ska uppnås. Utredningen är ute på remiss och regeringen planerar att lägga fram en proposition för riksdagen under våren.
Riksdagen har antagit 16 nationella miljömål, som syftar till att de stora miljöproblemen i Sverige ska vara lösta till år 2020 (2050 för begränsad klimatpåverkan). Miljökvalitetsmålen beskriver det tillstånd för miljön som är hållbart på lång sikt. Den senaste prognosen visar att bara ett av de 16 målen bedöms kunna nås till år 2020 - ett skyddande ozonskikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!