Mer jämställd utbildning
Teknikutbildningarna på Luleå tekniska universitet är på väg att bli mer jämställda. På två år har andelen kvinnor på civilingenjörsutbildningarna ökat från 19 till 25 procent .- Vi ligger bra till jämfört med genomsnittet i landet, men 25 procent är långt ifrån bra, säger rektor Pia Sandvik Wiklund.
Detta skrev Norrbottens-Kuriren om i februari förra året, och rapporterade då att Luleå tekniska universitet år 2004 låg sist i landet när det gäller andelen kvinnliga teknikstudenter, med endast 19 procent.
Nu visar nya siffror på en ökning av andelen kvinnliga teknikstudenter vid Luleå tekniska universitet, vilket glädjer Pia Sandvik Wiklund.
- Vi jobbar ständigt med jämställdhet här på universitetet, därför är det väldigt roligt att se när det ger resultat.
Pia Sandvik Wiklund tillträdde som rektor i början av november förra året, och satte igång med jämställdhetsarbetet direkt. Hon gav alla institutioner på universitetet i uppdrag att under år 2006 särskilt titta på utbildningarnas struktur, form och innehåll ur ett genusperspektiv.
Blir spännande
- Det var ett sätt från min sida att visa att jag tycker detta är viktigt.
Pia Sandvik Wiklund kan ännu inte säga på vilket sätt uppdraget påverkat jämställdheten på universitet, men tycker det ska bli spännande att efter årets slut utvärdera och se resultaten.
Statistik kring antalet registrerade förstaårsstudenter på Luleå tekniska universitet i höst visar att andelen kvinnor på civilingenjörsutbildningarna är 25 procent.
- Vi ligger bra till jämfört med genomsnittet i landet, men 25 procent är långt ifrån bra, konstaterar Pia Sandvik Wiklund.
Hon menar att det finns en bra bit kvar och en hel del att göra innan hon är nöjd.
Jämt antal
Inger Bergström, enhetschef för forskning och forskarutbildning på Luleå tekniska universitet, säger dock att dessa siffror inte behöver tyda på en ökning av själva antalet kvinnor.
- Vi har ett ganska jämt antal kvinnor som söker till teknikutbildningarna, men i år är andelen större i och med att antalet sökningar totalt sett har minskat.
Populärast bland kvinnor är de två civilingenjörsutbildningarna teknisk design och arkitektur.
- Dessa program har inte en lika hård teknisk fokusering, vilket jag tror kan vara en av orsakerna. De bygger båda på design, att man får skapa någonting, vilket verkar locka tjejer, säger Inger Bergström.
Pia Sandvik Wiklund berättar om flera områden där det praktiska jämställdhetsarbetet på Luleå tekniska universitet pågår.
- Det är väldigt viktigt att vi under vår marknadsföring framställer utbildningarna på rätt sätt, och tänker på vad vi väljer att lyfta fram.
Ge rätt bild
Sandvik Wiklund säger att man exempelvis måste fundera över vad folk har för tankar när de ser yrket civilingenjör framför sig. Hon menar att det är viktigt att ge ut rätt bild av vad det faktiskt är för slags yrke, att det passar de flesta oavsett kön.
- Det är naturligtvis också viktigt hur arbetsmiljön här på universitetet ser ut, speciellt för nya studenter som kommer hit. Socialiseringsprocessen vid skolstarten är en viktig början, redan där gäller det att vi framhäver rätt bild av de genusperspektiv vi arbetar med här.
Pia Sandvik Wiklund tillägger att Luleå tekniska universitet har en pågående diskussion med andra tekniska universitet i landet, där de resonerar kring olika sätt att kunna öka andelen kvinnliga teknikstudenter ytterligare.
Hon tror dock att den skeva könsbilden inom tekniken egentligen handlar om något djupare än de faktorer som universiteten kan påverka.
- Det behövs en allmänt bättre balans och större blandning av kvinnor och män i arbetslivet, framförallt när det gäller forskning. Vi är ju omgivna av teknik i samhället, det påverkar och angår oss alla.
Inne på samma spår
Esa Vuorinen, lärare i materialteknik, är inne på samma spår och syftar på att mänskligheten ju består av hälften kvinnor och hälften män. Han anser också att intresset för teknik har att göra med uppfostran, tradition och historia.
Vuorinen menar därför att arbetet måste göras långsiktigare och börja redan i låg- och mellanstadiet, för att fler tjejer ska kunna bli teknikintresserade.
- Man skulle till exempel kunna ordna speciella temamånader med naturvetenskap och teknik.
Esa Vuorinen menar dock att mansdominansen på teknikutbildningar inte är något han som lärare tänker på så mycket.
- Självklart är det viktigt med jämställdhet, men jag tror det finns andra saker att göra än att försöka locka tjejer hit.
- Det viktigaste är ju att det vi skapar här på universitetet är ingenjörer som ska kunna jobba med vår framtid och utveckling i 40 år.
fakta /
Utvecklingen när det gäller andelen kvinnliga studenter på tekniska utbildningar vid Luleå tekniska universitet: År Procent 1997 31 1998 26 1999 27 2000 29 2001 29 2002 26 2003 26 2004 19 2005 20 2006 25<BR><BR>Läs mer:<BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1309150&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">"Det gäller att lära genom lek"</A>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!