Usel statistik skakar persontrafiken med tåg

Mer än vart femte tåg passade inte tidtabellen i Norrbotten under december. Det visar statistik från Trafikverket. "Vi jobbar intensivt för att det ska fungera", säger presschefen Bengt Olsson.

Trafikverket, via sin presschef Bengt Olsson, ger nu sin förklaring till varför december har blivit en miserabel månad när det gäller punktlighet.

Trafikverket, via sin presschef Bengt Olsson, ger nu sin förklaring till varför december har blivit en miserabel månad när det gäller punktlighet.

Foto: Frida Enberg

Luleå2022-01-06 11:00

December blev i det stora hela en miserabel månad när det gäller punktlighet för persontågen. En verklighet som vi har rapporterat om vid ett flertal tillfällen.

I måndags förra veckan inkom till exempel tågen från Stockholm åtta respektive 13 timmar försenade till Luleå.

Statistik från Trafikverket för december månad visar att av 671 tåg inkom endast 524, eller 78,1 procent, inom ramen för vad som anses vara punktligt (maximalt 5.59 minuter försent).

– Det är för mycket saker som har inträffat som gör att punktligheten inte är bättre. Men det är någonting som vi har fingrarna på, och vi har löpande avstämningar med alla som är involverade i järnvägstrafiken uppe i norr. Vi har en ambition att komma upp till 95 procents punktlighet, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Grunden till de stora förseningarna för en dryg vecka sedan var ett haveri i ett lok. Efter att en lokförare i det efterföljande förloppet passerat en stoppsignal med ett reservlok, löste Trafikverkets säkerhetsystem ut, förklarar Olsson.

I dessa fall byts lokföraren ut.

– Att då hitta en lokförare som är beredd att köra mitt i natten eller tidigt på morgonen, det kan ta sin lilla stund. Det blev tyvärr en massa saker som samverkade negativt.

På vilket sätt tar ni på Trafikverket på sig att det ser ut som det gör? 78,1 procent är ju inte bra.

– Nej, och det är en utmaning. Absolut. Vi jobbar och gör avstämningar med järnvägsföretagen löpande, hur det ser ut i landet. Om man säger så här, när det gäller enkelspår så är det en större utmaning än om det skulle finnas tre, fyra spår att välja på. Det behövs så lite för att det då ska slå stopp helt och hållet, och under längre tid. Det är det som gör att det blir väldigt stor förseningsprocent. 

Bengt Olsson uppger att statistik visar att det är tre faktorer som delar på ansvaret till förseningarna. Järnvägsföretagen, Trafikverket som ansvarar för anläggningarna, och omvärlden – där väderlek, människor och djur kan ställa till det.

Vad skulle du vilja säga till resande som har drabbats av förseningarna?

– Vi tycker det är jättetråkigt. Jag vet att alla som sitter i trafikledningscentralerna är lika frustrerade när vi inte kan ligga uppe på de här 90-95 procenten. Jag vet att man jobbar väldigt intensivt, dygnet runt, för att det ska fungera. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!