Mer än bara mjölk i mejeriet
Dryck som läskar och ger ny kraft. Nej, vi pratar faktiskt inte om mjölk, men väl om bärdrycken Jokk och återhämtningsdrycken Gainomax. Två exempel på lyckade satsningar på den hett efterfrågade vidareförädlingen av livsmedelsprodukter.
MER ÄN BARA MJÖLK. Ann Kula är platschef för Norrmejeriers Nordan-anläggning, där bland annat Jokk och Gainomax tillverkas.
Foto: Andreas Wälitalo
Även förpackningarna steriliseras innan de fylls med drycken och först när allt är väl förslutet kommer emballaget i kontakt med osteril miljö.Samma sak är det med Jokk, som ju har bärkoncentrat som pressats vid musteriet i Hedenäset, som bas. Även om produktionen inte är lika känslig som de med mjölk som råvara, är det viktigt att det inte i någon fas av tillverkningen uppstår möjligheter för mögelsporer att bildas eller att jäsning kan ske.Enligt Ann Kula är det en lång väg för varje ny produkt som tas fram innan den når fram till butiksdiskarna. Under ett år pågår tester för att se att produkten verkligen är lämplig för konsumentmarknaden.7.000 liter i timmen
Maskinparken för Gainomax klarar 4.000 liter i timmen, medan utrustningen som tillverkar Jokk har en kapacitet på 7.000 liter i timmen.Utvecklingen för produkterna har varit väldigt bra de senaste åren. Enligt Ann Kula finns dock fortfarande möjlighet till produktionsökning om så behövs. Det som krävs i så fall är mer personal för fler skift.Utöver dessa profilprodukter tillverkar Nordanfabriken även andra vidareutvecklade produkter, så som sondmat för för spädbarnsvård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!