I förra veckan skrev Kuriren om de krav som Vårdförbundet har när det gäller bemanning inom länets psykiatri. Där ingår att andelen sjuksköterskor ska öka och att de ska ha specialistutbildning i psykiatri.
Kravet har fått mentalskötare att reagera och kontakta sitt fack, Kommunal.
- Vi har full förståelse för Vårdförbundets krav att sjuksköterskor ska ha specialistkompetens. Men vi kan inte acceptera kravet på att det ska bli fler sjuksköterskor på våra medlemmars bekostnad.
Det säger Annalena Eriksson som är ordförande för Kommunals landstingssektion i Norrbotten.
Lång erfarenhet
Eriksson talar om de arbetslag som finns i dag och som består av en blandning av sjuksköterskor och mentalskötare. I det sammanhanget talar hon om att många mentalskötare har mycket lång erfarenhet av sitt arbete.
- En del skötare har specialistutbildning och kan därför ha hand om samtal och behandlingar. Den kompetens som de har kommer vården till godo - det anser arbetsgivaren, säger Eriksson.
Hon säger att psykiatrin behöver båda yrkesgrupperna, både mentalskötare och sjuksköterskor
- Sjuksköterskor har medicinskt ansvar medan skötare har ett verkställande ansvar. De ska se till att allt fungerar kring patienten så att de kommer upp ur sina sängar och får hjälp med den behandling som de ska ha.
Enligt Eriksson är det en arbetsmetod som är bra både för patienterna och för vården. Samtidigt talar hon om hur psykiatrin, liksom sjukvården i allmänhet, hotas av kommande pensionsavgångar.
I det sammanhanget talar hon om att 78 mentalskötare kommer att sluta fram till 2020.
- Det kommer inte att gå att fylla de vakanser som uppstår med sjuksköterskor. I stället bör landstinget planera för pensionsboomen så att man inte tvingas plocka personal från gatan, säger Annalena Eriksson som är ordförande i Kommunals landstingssektion.