I Norrbotten har man hittills inte haft något skyddsstopp för kriminalteknikerna vid någon brand. Men det hade lika gärna kunnat hända i länet.
När skyddsstoppen ägde rum i Dalarna och Örebro under 2012 blev det uppmärksammat över hela Sverige. Kriminaltekniker som inte kunde genomföra sitt jobb satte rättssäkerheten på spel.
Men i och med det som hände skickades det ut listor från polisledningen till respektive polislän om uppdatering av skyddskläder.
– Våra tekniker fick bland annat nya andningsskydd, så det har blivit bättre redan i dagsläget, säger Degerhäll.
Okända risker
Kriminalteknikerna i Norrbotten använder sig av, förutom det nya andningsskyddet, engångsoveraller som försluts i påsar som sedan slängs bort. Allt för att farliga partiklar och smuts inte ska kunna spridas vidare.
Efter att polis och räddningstjänst genomfört sin riskanalys går teknikerna in i brandplatsen för sin undersökning.
– Men även fast analysen är gjord så finns det risker, det gäller att vara förberedd på okända risker i en okänd miljö, menar skyddsombudet Bengt Degerhäll.
Noll kontroll
Arbetsmiljöverket är den myndighet som kan bedöma och besluta om en arbetsplats är för farlig att vistas i. I Norrbotten har det hittills inte skett någon kontroll av arbetsmiljöverket vid någon brandplats.
Enligt Bengt Degerhäll är säkerheten bra i länet men han ser ändå fram emot de nya föreskrifterna.
– Det är bra att det blir enhetligt för hela landet, eventuella tveksamheter och tolkningsfrågor kommer att försvinna, säger han.
Från Räddningstjänsten sida har man inte heller något att klaga över vad gäller polisens säkerhetstänk.
– Min bild är att polisens tekniker i Norrbotten är bra på det här, säger Patrik Bylin, chef på räddningstjänsten i Luleå.