Ursula Carlgren, jurist vid Socialstyrelsens enhet för behörighet, hade i fredags en föredragningstid hos en högre chef inom Socialstyrelsen. Hon redovisade utredningen om läkaren och beslutet om hans framtid var planerat att fattas inom några dagar.
Samma dag publicerade Kuriren ett antal mejl, skickade från Norrbottens läns landstings nätverk i december 2009, som visar att läkaren har försökt pressa en patient och en väninna till henne att sälja sexuella tjänster. Som betalning har läkaren erbjudit narkotikaklassade läkemedel.
Överraskning
Läkarens försök till sexköp kom som en överraskning för Socialstyrelsen.
Kuriren kan i dag berätta om ett samtal som inspektörerna Petra Carlbaum, jurist, och Maria Nilsson Blix, läkare, hade med läkaren i maj 2010. Av protokollet från samtalet framgår att läkaren har sagt att det förekommit förslag om "en byteshandel". I sitt yttrande över protokollet skriver läkaren att han fått, men avböjt, ett erbjudande om en byteshandel.
Det är en av flera uppgifter som inspektörerna valt att inte undersöka närmare.
- Utredningen omfattar inte patienterna, sade Petra Carlbaum till Kuriren förra veckan.
Hennes chef Katarina Lagerstedt, tillförordnad sektionschef region nord, uppger att det inte ingår i myndighetens rutiner att kontakta patienterna. Utredningen bygger på läkarens egna utsagor samt utlåtanden från tidigare arbetsgivare.
Diskussion pågår
Inom Socialstyrelsen förs nu en diskussion om hur uppgifterna i Kurirens avslöjande ska hanteras.
Hur ska ni göra nu?
- Jag vill passa på den frågan. Jag vill ha det förankrat med mina chefer innan jag säger något, säger Ursula Carlgren, som i början av september tog över utredningen från kollegorna i Umeå.
Erkänner e-posten
Läkaren medger i en intervju med Kuriren att han har skickat mejlen. Han erbjuder läkemedel mot "gemensam tid ... mys ... lite slick och sug ... kanske mer".
- Jag var djupt deprimerad men visste inte det då. Jag ville se hur långt det kunde gå. Jag var inte medveten om vad jag gjorde, det var inget aktivt handlande. Det var en del av det man kallar manlig depression, säger läkaren.
Läkaren har i Socialstyrelsens utredning erkänt att han har skickat sms och mms med sexuellt innehåll till två patienter.
Han har i utredningen sagt att sms-kontakterna var "byggda på en ömsesidighet och utgjorde inte en del i ett förhållande där den ene var beroende av den andres välvilja". Till Kuriren uppger han att det uttalandet inte gäller kvinnan som han skickade sexköpsmejlen till.
- Nej, det var en annan person.