Medlemmarna sviker Miljöpartiet: "Bekymrad över mänskligheten"

De politiska partierna tappar tiotusentals medlemmar – och största förloraren är Miljöpartiet.– Jag är bekymrad över mänskligheten, säger Annika Eriksson, ordförande i Norrbotten.

Medlemsras. Miljöpartiet har tappat cirka 7 000 medlemmar sedan valåret 2014. "Migrationsfrågan var tuffaste krisen", säger Annika Eriksson, MP-ordförande i Norrbotten.

Medlemsras. Miljöpartiet har tappat cirka 7 000 medlemmar sedan valåret 2014. "Migrationsfrågan var tuffaste krisen", säger Annika Eriksson, MP-ordförande i Norrbotten.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2017-03-07 17:22

2016 års medlemssiffror har redovisats och utöver Sverigedemokraternas kraftiga ökning visar samtliga partier stora förluster (se faktaruta).

Och allra störst är medlemsraset för Miljöpartiet.

Årsskiftet 2014/15, efter det så kallade "supervalåret" med EU-valet och riksdagsvalet, hade partiet rekordhöga 20 000 medlemmar – men två år senare har närmare 7 000 försvunnit.

– Tråkigt att vi tappar. Tuffa politiska beslut när vi sitter i regeringen, säger Annika Eriksson, ordförande i Norrbotten.

Som regeringsparti tvingas Miljöpartiet kompromissa om hjärtefrågorna, däribland migrationen.

Dåvarande språkröret Åsa Romson grät öppet under presskonferensen i november 2015, när de hårdare asylreglerna presenterades.

– Migrationsfrågan var tuffaste krisen för oss- Medlemmar hörde av sig och sa att de inte kunde vara med längre på grund av kompromisserna med Socialdemokraterna.

– Men alternativet hade varit en regeringskris och i såna fall hade S gjort upp med andra i stället, vilket hade riskerat ännu sämre asylmottagande, säger Annika Eriksson som nu hoppas att regeringen kan återinföra anhöriginvandringen.

Hon menar också att Miljöpartiet bidrar till att integrationen nu fungerar bättre på regional och lokal nivå.

– Vi verkar för mer pengar till kommunerna, vad gäller jobb och bostäder.

Men den solidariska hållningen i migrationsfrågan, där alla ska välkomnas och respekteras oavsett religion, sker i en tid när främlingsfientliga strömningar blir starkare.

– Jag är bekymrad över mänskligheten, polariseringen. Folk läser bara det som bekräftar deras rädslor. Hur ska vi hantera dessa filterbubblorna, allt hat? Ett hot mot hela demokratin, säger Annika Eriksson.

Trots att medlemssiffrorna i länet faktiskt ökar jämfört med i fjol, från 325 till 353, är det från låga nivåer och partiet har svårt att nå ut till den breda allmänheten.

Opinionssiffrorna ser lika dystra ut. Vid riksdagsvalet fick partiet 6,9 procent men i Demoskops senaste mätning ligger siffrorna på bara 4,7 procent.

– Vi måste bli bättre på att förklara miljöfrågorna.

Hur viktiga är de för gemene man?

– Många förstår att det är ödesfrågor. Inte minst alla som har barn och barnbarn. Tidigare var bilden av oss att vi ville förbjuda bilar och gå tillbaka till stenåldern men nu börjar människor se att vi kan vinna på en energiomställning, att Norrbotten har stora förutsättningar att utveckla biobränslen och vindkraft.

Vindkraften är också känslig i bygderna?

– Alla förändringar är känsliga, när det ska exploateras i naturen. Samma med gruvetableringarna. Vi är inte emot gruvor i sig, bortsett från Kallak där konsekvenserna enligt oss bli för negativa. Och det har inneburit fler medlemmar och röster för MP i Jokkmokk.

Men miljöpolitiken väcker också ilska hos många i glesbygden och regeringen tvingades exempelvis dra tillbaka det omdiskuterade förslaget om kilometerskatten.

Missnöje finns också över den planerade flygskatten, som ifrågasätts av näringslivet och även internt inom S, där Luleås kommunalråd Niklas Nordström är mycket kritisk.

– Men han är också ordförande i Svenskt flyg, så han har på sig den hatten i debatten. Det finns ”gröna” socialdemokrater också, säger Annika Eriksson, Miljöpartiet i Norrbotten.

Fakta: Partiernas medlemsantal

Medlemsantal vid utgången av 2016. Förändring från förra året inom parentes.

Socialdemokraterna: 89.000 (-7.000)

Moderaterna: 45.053 (-2.277)

Sverigedemokraterna: 24.412 (+ 1.295)

Centerpartiet: 27.556 (-975)

Vänsterpartiet: 16.793 (-334)

Miljöpartiet: 13.689 (-3.046)

Liberalerna: 14.062 (-202)

Kristdemokraterna har inte redovisat sina siffror.

Källa: Partierna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om