Medicinöverläkare varnar för krisläge

Plats- och sjuksköterskebrist och ökande inflöde av äldre multisjuka på akuten. Nu varnar läkargruppen på Sunderby sjukhus medicinklinik om en farlig situation.

Luleå2015-01-14 20:00

– Det är ett ohållbart läge som inte är bra för någon. Vi får in svårt sjuka patienter på akuten men har inte någon fysisk plats att lägga dom på.Vi får pussla och försöka flytta om eller skicka hem de minst sjuka vilket inte är rätt. Det känns väldigt inhumant att säga till en patient 90 plus att den måste åka hem när den egentligen borde läggas in, säger överläkaren för kliniken Arne Hassler.

Hassler och hans övriga läkarkollegor på medicin har i dagarna i ett brev tagit upp den prekära situationen. Ett brev ställt till landstingsdirektören Mats Brännström.

– Han har svarat att han förstår situationen, men vi står ju mitt uppe i flödet och vi har inga resurser att göra något åt situationen. Vad lösningen blir vet vi inte. Men nu måste det till akuta åtgärder, säger Arne Hassler. Han förklarar att ingen mår bra av situationen varken patienter som kommer i kläm eller vårdpersonalen.

En av orsakerna till situationen är det ökande inflödet av äldre multisjuka som kommer till akuten.

– De måste ju tas om hand men istället sker platsneddragningar, det är en rysare att vara bakjour på akuten, säger Arne Hassler

Mats Brännström till Kuriren:

– Läget är även ansträngt på kirurgkliniken. Men det här är en fråga för divisionscheferna för när och länssjukvården. Ett möte är avsiserat. Vi arbetar också på en åtgärdsplan- här kan det handla bland annat om att ta kontakt med kommunen om de utskrivningsbara patienterna som finns på sjukhuset säger landstingsdirektören.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om