Med smak för långfärdsskridskor

Smakligt före för skridskoåkning på havsisen? Den som ska leda åkare på isvidderna får använda alla sina sinnen för att skapa en säker åkning. Även smaken faktiskt!  Det fick en grupp blivande instruktörer från Norrbotten och Västerbotten lära sig den gångna helgen.

GE SIG UT. Bra omdöme och bra utrustning är viktigt att ha med sig på havsisen. Att lära sig åka går snabbt , men att lära sig läsa isen kräver längre erfarenhet. Här ger sig de blivande instruktörerna ut i Råneå skärgård med start från Nördudden i Mjöfjärden/ Mjöfjärdsviken.

GE SIG UT. Bra omdöme och bra utrustning är viktigt att ha med sig på havsisen. Att lära sig åka går snabbt , men att lära sig läsa isen kräver längre erfarenhet. Här ger sig de blivande instruktörerna ut i Råneå skärgård med start från Nördudden i Mjöfjärden/ Mjöfjärdsviken.

Foto: Mattias Isaksson

LULEÅ2007-11-26 01:45
Under helgen ordnade Friluftsfrämjandet i Luleå en första kurs för blivande instruktörer i långfärdsskridskons ädla konst. Tomas Stefansson hade då 18 åkare samt två huvudinstruktörer från Stockholmsområdet med sig på Mjöfjärdsviken i Råneå skärgård. Målet - att träna på rutinerna kring sporten.- Att åka, det lär man sig fort, men det är det runt omkring som kan ta tid att lära sig, att läsa isarna till exempel, förklarade den Sverigeansvarige för dylik utbildning Jan Insulander med kollega Anja Noack.Rätt utrustning och ett bra omdöme är viktiga ingredienser, förklarade han när gruppen i vinterdagens spröda strålande sol men snålblåst, skodde på sig skären för färd ut i det vita, mot Laxön i Råneå skärgård. - Man måste använda alla sina sinnen, till och med smaken. Ja faktiskt, man kan smaka sig till hur isen är. Är isen dålig när det är mildare, då stiger saltet i vattnet upp mot ytan, Man kan smaka sig till säkerheten, förklarade denne huvudbas för den svenska utbildningen som sker i tre steg.- Jag började åka 1987 för att mina barn började, säger Jan Insulander och tycker att det är en härlig sport. Söderut med de snöfria vintrarna är det guldförhållanden att hålla på med långfärdsskridsko.- Ja, men här i norr har ni blivit allt fler, säger han nöjd över den utvecklingen. Här uppe i landets nordliga delar ställer dock snöandet till det. Efter nyår är i regel ett fint isföre borta när snön ligger på isskivan. För att bli en certifierad instruktör krävs att man gått alla tre stegen i utbildningen, men redan efter detta första steg så kan man ta med sig en grupp åkare ut. Man ska dock inte vara för många i gruppen på en ensam instruktör.Växer i Luleå
- Nej, risken finns att det blir svårt att hantera och folk blir missnöjda, säger Thomas Stefansson som berättar att sporten är en mindre nisch inom Friluftsfrämjandet men växande, i Luleå finns ett hundratal åkare. - Vi är ju störst på barnskidskola, skidor och dylikt, förklarar han. Han berättar också att främjandet under vinterhalvåret erbjuder tillfällen till utfärder med ledare. Och har man inga skridskor kan man hyra av främjandet för 100 kronor.- Utrustningen behöver inte vara dyr att hyra. Runt 500 kronor kostar ett par skridskor, säger Jan Insulander och visar sina skär. Dubbar och en ryggsäck med torra kläder och fika. Ryggsäcken fungerar samtidigt som en flythjälp om olyckan är framme. Ja, och så ett gott omdöme förstås. Smaklig åkning!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om