– Jag älskar sång och musik det finns som i mig och just det här med körsång och körmusik, det är en sådan fantastisk gemenskap och sammanhållning i en kör som gör att väldigt många fortsätter år efter år. Till slut har det gått 10, 20 kanske 30 år för en del. Det är just det att få träffas varje vecka och göra något tillsammans som man gillar, säger Conny Sundström.
Kören bildades i januari 1977 och har i år 40-årsjubileum. Detta kommer att firas med en jubileumskonsert den 21 maj i Alviks bygdegård. Kören kommer att bjuda på en blandning av musik från pop till psalmer.
– Det blir ett axplock från körens repertoar under den här 40-års perioden så det blir både klassisk körmusik, det blir musicals, det blir både lite äldre och nyare pop och det blir även visor och lite filmmusik.
Kören har anor som går tillbaka till början av 1900-talet.
– Det fanns i byn, och då pratar och jag om Alvik-Långnäs, det fanns en manskör sedan lång tid tillbaka som gjorde en omstart i början på 1950-talet och så bildades det också en damkör i byarna och det var framförallt Alvik-Långnäs. Från dessa så bildades då den blandade kören som vi nu har här och det var 1977 i januari som starten var. Och det var i Alvik, i bygdegården, där vi höll till med repetitionerna.Tills för 15 år sedan då vi fick ett erbjudande från kyrkan att använda den som repetitionslokal mot att vi då sjöng på några gudstjänster per år. Det var ett väldigt bra erbjudande från kyrkan, säger Sundström.
Conny Sundström har varit ledare för kören i 22 år.
– Jag fick förfrågan här 1995 om jag kunde tänka mig att bli körledare för den här kören. Svaret blev ja så småningom efter att ha tänkt några varv. Jag hade ingen aning om att det skulle bli 22 år. Min företrädare hade lett kören i 18 år då. Jag tänkte att det är helt orimligt att man skulle nå upp dit, men det blev så i alla fall, säger Sundström.
Idag består kören av 24 sångare i åldrarna mellan 50 till 80 år.
– Det är den, vad ska säga, medelåldern som har tid att engagera sig i sådant som återkommer vecka efter vecka. Det som är mitt i livet som kanske nyss har bildat familj och har ett jobb som tar mycket tid, de väljer ofta bort då kör. En del ställer upp på sina barn väldigt mycket - och det är inget fel med det - därför så ger man inte tid för sina egna fritidsintressen, säger Sundström.
Kören gör varje år ett 15-tal olika framträdanden bland annat så sjunger man varje advent i Nederluleå kyrka. Man ordnar även musikcaféer runt om i byarna kring Luleå.
– Vår nisch är egentligen landsbygden, kan man säga, det finns nog många körer i stan för stadsborna att gå att lyssna på och det finns väldigt lite på landsbygden. Så vi har musikcafé ända upp i Hollsvattnet. I måndags, på 1:a maj, sjöng vi i Ale på ett berg som heter Isakberget och de har en tradition att de, byns befolkning, gräddar våfflor varje 1:a maj och där har vi varit många gånger och sjungit vårsånger, säger Sundström.
Efter en timmes repetition så är det dags för en liten fikapaus i Sörbyakyrkan. De bjuds på kaffe och sockerkaka. I en soffa sitter Gunn-Britt Hasselås. Hon gick med i kören 1982 och är en av de som varit med längst.
– Då var vi lite fler, vi var över 30, så det var en större kör men annars så var det som nu,
säger Gunn-Britt.
Varför är man med i en kör?– Dels så är det den här sociala biten. Man kan vara hur trött som helst och så åker man hit och så är man pigg när man åker hem, säger Hasselås och tillägger:
– Det är jätteskönt att ha det här, speciellt sedan man blev pensionär, att man har den här sociala biten när man inte har något arbete att gå till. Då är det jätteskönt att ha sitt gäng.
Kristina Brännström tillhör även hon en av körens veteraner och gick med 1985.
– Har man sjungit så här länge, så blir man också vänner med varandra så det är roligt att träffas. Man kan vara jätte, jätte trött när man kommer från jobbet och tänka när man är hemma att man inte orkar fara ikväll. Men så är vi ett gäng som åker tillsammans och då måste man ju fara. Sedan när man far hem så är man jätteglad och uppåt. Man mår bra av det helt enkelt, och så är det roligt med musik, säger Kristina Brännström.
De berättar att de genom åren gjort många resor med kören. Man har bland annat varit till Ungern, Kreta och Rhodos. I fjol gjorde man en resa till Kroatien.
– Vi smygfirade i förväg. Då sjöng vi med en kör från Kroatien i kyrkan där. Resebyrån ordnade så vi fick sjunga tillsammans med en kvinnokör, en väldigt, väldigt duktig kvinnokör så då uppträdde vi där och var vi än kom på hotellet och lite sådär. Vi övade mycket när vi var där, säger Kristina Brännström.
Den stundande jubileumskonserten är något körmedlemmarna ser fram emot.
– Det är som en kick, för då blir det lite extra höjdpunkt att se fram emot, så det sporrar lite grann, säger Gunn-Britt Hasselås.