Med pippi på fågel

För andra året i rad är det nu dags att räkna fågelarter vid fågelborden. "Vinterfåglar inpå knuten" anordnas av Sveriges ornitologiska förening och pågår från fredag till måndag. Inför inventeringen träffade Kuriren tre ornitologer. En av dem, Jan-Olov Johansson, försöker locka fåglarna med pepparkaksdeg.

LULEÅ2007-01-27 06:00
Intresset för fåglar väcktes för fem år sedan hos Jan-Olov då han tog sin jägarexamen. Numera är han ordförande för Norrbottens ornitologiska förening med 400 medlemmar och på baksidan av villan har han fyllt matförråden för fåglarna. Både talgoxar, gulsparvar, en hackspett, domherrar och en stor nötskrika passar på att mätta sina magar.
- Att vara ornitolog innebär att leva med årstiderna, jag lär mig fåglarnas liv. Det är som minst fåglar i januari och under inventeringen ökar man sin kunskap om fågelfaunan vintertid och ser även trender av ökningar och minskningar bland arterna.

Från oktober till april
Han förklarar att talgoxen är ohotad etta när det gäller att hämta mat från fågelbord och på grund av det milda vädret menar han att många fåglar dröjt sig kvar och fått mat från skogen. Nu när snön och kylan har återvänt till kusten är Jan-Olov noga med att ge fåglarna vad de behöver.
- Säsongen för fågelmatning pågår från oktober till april. Mata gärna med solrosfrön, hampfrön och nötter. Margarin och ister är också populärt, det blir som fåglarnas snabbmat och även pepparkaksdeg fungerar för att locka stjärtmesar.
Som ordförande i Norrbottens ornitologiska förening arbetar han aktivt för bland annat fågelskydd och förklarar att medlemmarna gärna sprider sina kunskaper om fåglar och fågelforskning. Tillsammans beger de sig ofta ut på fältet för att komma nära fåglar.
- Fåglar är förutsägbara, de behöver hela tiden mat och söker efter det och då är det lätt att följa dem. Under våren kommer flyttfåglar till exempel till Alviksgården eftersom de vet att det finns frön kvarliggandes på marken. Där har vi bland annat sett kring tusen grågäss och sädgåsar.
Det är inte bara ute i trädgården som fåglar matas. Willy Andersson och Arne Nyström har båda passerat 70 år och är veteraner när det gäller fågelfaunan och fågelmatning. Under de senaste tio åren har de i stort sett dagligen besökt Hertsöträsk för att fylla på matförrådet åt dem.
- Jag har varit intresserad av fåglar sedan jag var fem år och har sett fler än 273 olika arter. I vinter har vi lyckats se lappmesen tre gånger och det är ovanligt för kusten. Per säsong går det åt omkring 30 kilo ister och 25 kilo frön som mat, säger Willy Andersson.

Färre tjädrar
Vid Hertsöträsks matningsplats förklarar han att bland annat svartmesar, blåmesar, talgoxar, sibiriska nötkråkor och nötskrikor brukar samlas. Willy och Arne konstaterar båda att gråsparven och skogsfåglar som orre och tjäder har minskat i länet, men att de ser en fortsatt ökning av pilfinken.
Willy Andersson kommer fortsätta att vara fåglarna trogen.
- Har du velat flyga någon gång? Om ja, så förstår du varför mitt intresse är så stort för fåglar, säger Willy Andersson och skrattar.
Tio i topp på fågelborden i Norrland i fjol
Tio i topp-listan för Norrland i fjolårets upplaga av Vinterfåglar inpå knuten som anordnas av Sveriges ornitologiska förening:
1. Talgoxe
2. Grönfink
3. Domherre
4. Gulsparv
5. Blåmes
6. Pilfink
7. Gråsiska
8. Skata
9. Sidensvans
10. Gråsparv
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om