Lokala mikrobryggeriet närmar sig hundra ölsorter

De nya lokalerna har hjälpt Bottenvikens Bryggeri att utöka sin verksamhet och omsättning. I veckan lanseras en ny öl från bryggarduon.

Mattias Bergström och Joakim Nilsson driver Bottenvikens Bryggeri i Luleå.

Mattias Bergström och Joakim Nilsson driver Bottenvikens Bryggeri i Luleå.

Foto: Konrad Olsson

Luleå2020-08-05 16:42

Över sex år har gått sedan Mattias Bergström och Joakim Nilsson på Bottenvikens Bryggeri presenterade sina första ölsorter. De två kompisarna hade varit intresserade av hemmabryggande och höll först till i centrala Luleå.

Sedan dess över 90 olika ölsorter lanserats och från mars i fjol håller de till på Yttervikens industriområde i en industrilokal där bryggningsprocessen sker.

– Det har hjälpt oss att expandera och kunna anställa. När vi körde i mindre skala brukade vi säga att vi var ett konstnärsbryggeri som försökte fånga saker omkring oss i Norrbotten som platser, känslor saker och händelser. Det gör vi till viss del än, samtidigt som vi inte vill konstla till det, säger Joakim Nilsson.

undefined
Bottenvikens Bryggeri i Luleå och delägaren Mattias Bergström.

Att ha en lokal profil på produkternas smak och utformning har varit en ledstjärna hela tiden. Därför syns Bergnäsbrons silhuett på logotypen medan ölsorterna har namn som Midnattssol, Brytarna, Kyrkbyn, Storgatan och Tyskmagasinen. 

Deras senaste ölsort Kranen är döpt efter landmärket i Södra hamn och är en pale ale som började säljas på Systembolaget i veckan.

– Kranen har funnits på några restauranger och ska sälja bra. Den är fruktig med lätt beska, vilket ska funka för både mat och sällskap, säger Mattias Bergström.

I oktober ska den nya ölen Hemmet börja säljas på Systembolaget och sedan en tid säljs deras öl på burk i stället för på glas. 

– Man kan tycka vår öl är dyr men Kranen brygger vi kanske några tusen liter av om året. Vi är utforskande och då blir priset ett annat då vi väljer råvaror på annat sätt eller jobbar med konstnärer till utformningen, säger Nilsson.

undefined
Mattias Bergström och Joakim Nilsson driver Bottenvikens Bryggeri i Luleå.

Företagets omsättning har ökat kraftigt de senaste åren. Det beräknade bokslutet för 2020 års omsättning beräknas ha tredubblats mot 2019. Nu jobbar Joakim Nilsson heltid på bryggeriet tillsammans med en anställd samtidigt som en effektivare upptappningsanläggning är på väg.

– Det är en miljoninvestering vi gör för att kunna växa för den vi har nu är alldeles för manuell för att vi ska kunna möta den efterfrågan vi ser, säger Bergström.

Planen på sikt är att ha ett kärnsortiment av ölsorter som alltid finns. Deras första ölsort hette Förstan och de närmar sig ett slags hundraölsjubileum.

– Vi får se hur vi firar det och vad vi hittar på. Vi får kanske döpa det till Hundran, säger de och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!