Med hjärtat på Midskogs

Epoken Midskogsskolan slutar i vår. Efter 60 år går verksamheten upp i gymnasiebyn. De gamla lokalerna får se en ny era med friskolan Nya läroverket som flyttar in till hösten. En som minns de gamla tiderna är före detta såväl eleven som läraren i maskinteknik Bo Häll.

LULEÅ2006-05-16 06:00
- Skolan invigdes ju 1946 och jag började där som elev 1952 och gick där fram till 1955. Jag trivdes bra, det var fin ordning, strängt men rättvist. Rektor Assarsson stod ofta nere i entrén för att klocka de som anlände, det var viktigt med punktlighet för både elever och lärare, berättar Bo Häll som sedan under sina tjänsteår på skolan 1962-1997 var en omvittnat uppskattad lärare med fin elevkontakt.

Surf i akvariet
När Bo Häll började på maskinlinjen som elev fanns tre linjer på skolan, maskin, bygg och el, senare kom även kemi till.
- Vi hade ganska mycket bus för oss. Jag minns när vi hade varit på seminariet och någon hade hittat tvättmedlet Surf och hällt det i akvariet. Fiskarna dog förstås, och vår rektor Assarsson kallade till möte i aulan och skällde ut oss.
- Jag minns att han inledde det hela med "förbannade lappar, fiskare och bönder, hur ska jag kunna lära er att bli goda samhällsmedborgare", säger Bo och skrattar gott. Men det blev folk av eleverna och Bo utbildade sig vidare till civilingenjör på Chalmers i Göteborg.
Han träffade sin blivande hust­ru Lena som utbildade sig till lärare och blev intresserad av läraryrket. Men han hade ingen lärarutbildning, däremot mycket goda betyg från Chalmers.

Axlade Karl Björks mantel
- Jag fick dispens, och blev lektor i verkstadsteknik. Jag minns att jag fick ta över de ämnen som en beundrad lärare, Karl Björk, hade haft när jag var elev. Jag minns att jag tänkte att hur ska jag kunna axla den manteln, berättar Bo.
Att nu skolverksamheten ska flytta in centralt i gymnasiebyn känns lite tudelat för denna gamle Midskogare. Att, som fanns planer på för många år sedan, flytta ut Hermelinsskolan till Midskogsområdet tycker han hade varit en bättre idé.

Gravöl
- Kanhända att jag reagerar nostalgiskt, men nej nog blir det bra inne i stan också, tycker han så. Den 19:e är det alltså fest och jubileum och "gravöl" på samma gång. Och i en egenhändigt skriven "nekrolog" skriver Bo Häll till sin gamla skola:
"Jag kan bara en sista gång få buga och tacka Dej med vördnad och önska att Ditt nya liv i gymnasiebyn blir lika framgångsrikt och lyckosamt som vad vi alla har upplevt i Din 60-åriga historia och fantastiska era".
Själv kan han inte deltaga jubileumsdagen på grund av en sedan länge inplanerad Italienresa, men hjärtat det kommer att finnas med!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om