När FN-rörelsen i Norrbotten inledde sitt jubileumsår fanns ett flertal inbjudna gäster på plats för att prata om mänskliga rättigheter ur sitt perspektiv. En av dem var Tanja Hagert, brobyggare för romsk inkludering på Luleå kommun.
– Jag har lite svårt att prata dåtid eftersom mänskliga rättigheter inte nådde mitt folk när de kom, men utan de äldre, starka kvinnorna hade de inte överlevt. Fortfarande i Europa är situationen för romer förskräcklig, de dödas mitt på gatan mitt på dagen framför sina barn. Barnen har inte skor och har inte möjlighet att gå till skolan om de nu överhuvudtaget får plats i skolan, exemplifierar hon.
Tillhör första generationen
Hon berättar också att hon själv för åtta år sedan utbildades i mänskliga rättigheter.
– Jag vågar påstå att jag tillhör den första generationen romer som vet om sina mänskliga rättigheter. Vi har rätt ha tak över huvudet, vi har rätten att försörja oss, rätt till utbildning, rätt att rösta och rätt att prata. Vi behöver inte ta osynliggörandet.
Tiggare i Luleå
Under den senaste tiden har allt fler tiggare synts till i Luleå. Tanja Hagert har själv besökt familjerna som varit bosatta i bilar runt om på olika parkeringar.
– De är fruktansvärt i kylan, bilarna är fullastade med barn. De berättar att det inte går att tigga i södra Sverige längre, det är alldeles för många där och ingen ger några pengar. De är hungriga och behöver mat. På ett sätt tycker jag att det är synd men samtidigt förstår jag att de tar sina mänskliga rättigheter i egna händer.
Att romer inte vill inkluderas i samhället menar hon är en myt. Under de första veckorna i hennes tjänst som brobyggare gick telefoner varma.
– Det var romer som ringde, de vill ha hjälp att bli inkluderade. Men vi är bara två personer i projektet och har inte möjlighet att hjälpa alla.