Mats ? ett åkerbärsproffs

Många är nöjda över att -skrapa ihop till en syltburk av det exklusiva och aromrika åkerbäret som kan fylla ett helt kök med gudomlig doft.
Det duger inte för ?proffset? Mats Nilsson, 30.
Hittills har han plockat ? och rensat (!) ? drygt 50 liter.
? Och då har jag bara plockat i drygt en vecka, säger den -fotbollssparkande elev-assistenten med flugbindar-saxen i högsta hugg.

LULEÅ2005-08-05 06:30
Direkt vi kliver in genom dörren till villan strax utanför sågen i Alvik vet vi att vi kommit rätt. <br>Det är kalasluft för näsborrarna. Man blir nästan hög av den underbara doften.<br>Vid köksbordet sitter Mats Nilsson framför en full röd bricka och rensar vart och ett av bären, bär för bär. <br>Att rensa tar längre tid än att plocka. Det är framför allt rensningen som nog avskräcker folk från att plocka, tror han.<br>Wolverhampton-supportern och den giftige fotbollsforwarden i storlaget Ersnäs IF, Mats Nilsson, började plocka bär när han var en fem ? sex år ung och intresset har bara växt med åren. <br>Han plockar alla sorters bär; lingon, blåbär, hallon, hjortron och även tranbär.<br>Men överlägset största fokus ligger på åkerbär.<br>Färska bär med glass<br> ? Det är inget bär som är i närheten av hur ett åkerbär smakar. Man pratar om hjortron som om det vore skogens och myrarnas guld, men vad är inte åkerbär då!? <br> ? Helst äter jag dem färska med glass till. Kanske, kanske sockrar jag en liten gnutta på bären, säger han och blir sedan avbruten av pappa Janne: <br> ? Jag tycker att det är vansinnigt gott till smolanedi också. Åkerbärssylt och bryta, det är grejer.<br>En lyx-smola med andra ord.<br>Årets säsong var ungefär fem dagar tidigare än vad som är normalt, säger Mats, som sedan några år tillbaka har en hemlig favoritäng alldeles för sig själv. <br>Där har han hittills i år plockat hela skörden, cirka 51 liter stora, röda fina bär av absolut högsta klass.<br>Sex liter på fyra timmar<br> ? Det här stället är ganska nytt och inte så många år gammalt. Det ligger inte bredvid vägen utan du måste gå några minuter innan du hittar det, berättar Mats Nilsson som tar hand om gårdagens skörd på sex liter efter cirka fyra timmars jobb.<br> ? Han är för jäklig på att läsa av marken och vet exakt vilken slags biotop som åkerbäret trivs i, säger pappa Janne Nilsson.<br>Men det finns flera röda ängar som doftar underbart.<br> ? Jag har ju några andra säkra ställen också. Men än så länge har jag koncentrerat mig på samma äng. Det är mycket bra med bär och de är stora och fina. Kanske är det ändå inte riktigt lika bra som rekord-året 1997 när jag plockade 80 liter, men det är absolut i närheten. <br> ? Som bäst blir bären på igenvuxna ängar, med ganska högt gräs, där det är lite blött och så ska det vara lite träd också, säger han samtidigt som han med hjälp av flugbindarsaxen tar bort det sista av det som en gång var en vacker blomma.<br>Säljer till trogna kunder<br>I fjol fick han, enligt hans mått mätt, ihop usla 20 liter.<br>Beroende på var i landet och hur bra det är med bär varierar den högst individuella prissättningen mellan 300 och 700 kronor per kilo rensade bär. En stor del av varje års skörd säljer Mats till trogna kunder.<br>En del av den fingerfärdige Nilssons hemliga ställen har han hittat när han varit på fisketurer.<br>Han har genom åren också sett hur allt färre är ute i skog och mark på jakt efter bär, i synnerhet åkerbär.<br> ? Det är inte många yngre som tar vid efter att den äldre generationen slutar. Det är ju inte så lätt att plocka åkerbär. För en tio år sen var det betydligt fler som plockade, säger Mats Nilsson vars plockande också fungerar som rehabträning för hans onda ljumskar.<br>Effektiv stretch<br> ? Det är som att ljumskarna stretchas ut när man står eller sitter i olika ställningar, säger Nilsson som avgjorde i senaste matchen mot Jävre.<br>Efter att Ersnäs tappat en 3?0-ledning i division V-mötet borta mot Jävre till 3?3 avlossade han ett fint skott som innebar 4?3 till EIF med bara cirka tre minuter kvar.<br> ? Det var ganska skönt ... Och det måste ha varit ganska bittert för Jävre som hämtat ikapp försprånget, säger han och ler.<br>Ingen björn ? hittills<br>Ler gör han också när han ser alla fina bär.<br>Under alla timmar han tillbringat i skog och mark har han stött på ett och annat djur.<br>Dock ingen björn ? hittills.<br>Men väl en gång en råbock som gav honom världens utskällning.<br> ? Det lät otroligt högt, men jag hann som inte bli rädd. Jag har sett nån bäver ibland också. En gång såg jag en som slog med svansen något alldeles otroligt. Jäklar vad det small till och sen försvann den bara ner i vattnet, berättar Mats Nilsson medan mamma Britt-Inger börjar duka fram det delikata vi ska äta till kaffet.<br>Perfekta bär<br>Glass, grädde och drygt en liter färska åkerbär. <br>Perfekt mogna och stora som mind-re hjortron skänker de stor glädje.<br> ? Ät nu, är familjen Nilssons tydliga order!<br> ? Ta mer!<br> ? Det känns nästan lite fel att ta mer när man vet hur dyrt det är, -säger Kurirens fotograf som för första gången äter åkerbär.<br>Han låter sig dock övertalas.<br>Glass och färska åkerbär.<br>Mmmm.<br>Mums filibabba.<br>Det som till och med skulle vara lyxigt på en nobelfest är vardag hemma hos Nilssons i Alvik.<br>FAKTA/ÅKERBÄR: <br>På latin: Rubus arcticus. Artnamnet arcticus kommer av latinets -arctos (norden) och betyder nordlig, arktisk.<br>Svenska synonym: Byttbär, vikon.<br>Beskrivning: Åkerbär är en flerårig ört som kan bli två decimeter hög. Den har en krypande jordstam med upprätta skott och den bildar inga revor. Åkerbär blommar i juni ? juli. Blommorna är enkönade, men både han- och hon blommor förekommer på samma planta. Frukterna är mörkt brunröda, mycket aromatiska och börjar mogna i juli/augusti.<br> Åkerbärets trefingrade blad liknar stenbärets (R. saxatilis), men den senare har förgrenade revor, skott med små glesa taggar och små vita blommor. Stenbär och åkerbär bildar ibland hybrider där de förekommer tillsammans, hybriden kallas bäverbär (R. x castoreus) och har blekt rosa blommor och bildar revor. -Åkerbär kan också korsa sig med hallon (R. idaeus).<br>Utbredning: Åkerbär har en nordöstlig utbredning och är vanligaste i de norra landskapen. Den förekommer dock sällsynt ända ner i Östergötland. Den förekommer oftast på fuktig gräsmark, i diken och snår.<br>Användning: Den aromrika bäret används bland annat till sylt och likör.<br>Övrigt: Åkerbär är Norrbottens landskapsblomma.<br> Fakta: Den virtuella floran<br>FAKTA/LINNÉ OM ÅKERBÄRET<br>Så här skriver en lyrisk Carl von Linné i boken Flora Lapponica (1737): <br>?Jag skulle vara otacksam mot denna gifmilda växt, hvilken genom sina bärs vinsmakande saft så många gånger vederkvickte mig, då jag -nästan försmäktade af hunger och strapatser, om jag ej på densamma lemmade en fullständig beskrif-vning...<br>Burgna personer i Norrland låta af -bären bereda sylt, gelé, saft m. m., som dels förbrukas af dem själfva, dels sändes till vänner i Stockholm såsom de läckraste och raraste delikatesser; och i sanning intagna dessa bär i främsta rummet bland alla i Sverige vildt växande.?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om