Så gör Luleborna för att klara prishöjningar

Stigande priser har fått Luleborna att förändra sina matvanor. ”Förr valde jag bland färdiga rätter i frysdisken, men numera lagar jag ofta mat hemma. Det blir billigare och godare”, säger Birgitta Isaksson.

"Matpriserna har stigit något oerhört. Ibland undrar man om prishöjningarna verkligen är befogade", säger Birgitta Isaksson fundersamt.

"Matpriserna har stigit något oerhört. Ibland undrar man om prishöjningarna verkligen är befogade", säger Birgitta Isaksson fundersamt.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2023-01-27 05:00

Vi gav oss ut för att ta reda på hur Luleborna klarar av stigande matpriser. Kurt Sundqvist, 71 år, och Eva Vikström, 74, har förändrat sina inköp. Förr handlade de alltid i samma affär, men nu väljer de butiken med det billigaste priset.

– Vi jagar kampanjpriser på ett sätt som vi aldrig gjort tidigare. Vi byter affär utan att blinka. I dag är vi ute efter att köpa kaffe, berättar Eva Vikström.

Har ni koll på vilka matvaror som blivit dyrare?

– Precis allt är dyrare, men smör och kaffe har ökat mest. Tyvärr har priset på bensin och el gått samma väg. Tack och lov ligger vi inte på marginalen och har inte behövt att ändra våra matvanor mer än att hålla utkik efter de röda prislapparna, svarar Kurt Sundqvist.

Lars och Birgitta Palo är ute på veckans storhandling, men allt är inte precis som vanligt...

– Vi har blivit extra uppmärksamma på extrapriser. Det har vi i och för sig alltid varit, men inte riktigt på det här sättet, förklarar Birgitta Palo.

Även om de suckar uppgivet över priset på kaffe och ost kan de inte komma på någon vara som de tvingas avstå från på grund av kostnaden, men utesluter inte att det kan inträffar i framtiden.

Vid kyldisken plockar Sam Odurinde fram djupfryst kyckling. I september flyttade han till Luleå för att studera på universitet.

Redan efter fem månader kan han se hur levnadskostnaderna i Sverige stigit markant. Via sina studier i internationell ekonomi kan han förklara orsaken och nämner inflation samt kriget i Ukraina.

– Priset på kyckling, ägg och mjölk är högre. Vi har dragit ned på vissa varor som vi inte äter lika ofta. Mjölk behöver vi, men köper mindre pasta och läsk. Numera väljer vi stora förpackningar av ris, det blir billigare.

Pensionären Birgitta Isaksson är nöjd över att hon återupptagit matlagningen. Förr valde hon bland butikens färdiglagade maträtter, men den tiden är förbi, intygar svartöstassaren.

– Matpriserna har stigit något alldeles oerhört. Ibland undrar man om det verkligen är befogat med alla de här stora höjningar. Det är likadant med el och bensin. De kan höja rejält ena dagen och sänka dagen efter. Det där har jag funderat mycket på...

Och vad har du kommit fram till?

– Hördu, inte särskilt mycket. Min filosofi är att äta bör man. Visst, det kan svida en del i plånboken, men då får det lov att göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!