Matpriserna når nya rekordnivåer

Matpriserna fortsätter att stiga. Uppgången i juli är större än under hela förra året. "Det är klart att jag har koll på vad allt kostar. Det är min hemliga superkraft", förklarar tvåbarnsmamman Ingela Barsk.

Ingela Barsk är en tvåbarnsmamma som utvecklat en hemlig superkraft för att hålla koll på matpriser. Det är en eftertraktad egenskap i dessa tider när matpriserna skenar iväg. 11-åriga Tilde hjälper till med helgens matinköp.

Ingela Barsk är en tvåbarnsmamma som utvecklat en hemlig superkraft för att hålla koll på matpriser. Det är en eftertraktad egenskap i dessa tider när matpriserna skenar iväg. 11-åriga Tilde hjälper till med helgens matinköp.

Foto: Pär Bäckström /pbfoto.se

Luleå2022-08-05 05:00

Hon berättar att i dag är familjens matinköp betydligt mer planerat än tidigare. Nu handlar det om att hitta extrapriser eller billigare varor.

Lyxvaror som exempelvis oxfilé är totalt uteslutet.

– Vår familj känner av att matpriserna stigit jättemycket. Förr kunde jag handla en matkasse för en tusenlapp. I dag kostar samma kasse runt 1 500 kronor. Det är därför som jag lägger ned stor möda på att hålla koll på vad allt kostar, förklarar Ingela Barsk.

Inte sedan 1980-talet har svenska matkonsumenter upplevt liknande prisökningar, hävdar Matpriskollen som jämför priser i dagligvaruhandeln.

Bara under sommarmånaden juli har matpriserna ökat med i genomsnitt 1,5 procent. Det är visserligen lägre än prisstegringen under maj, men är samtidigt ett oroande tecken på att prisnivån fortsätter att stiga.

Enligt Matpriskollen ökade priserna på lantkorv och vissa frukter under förra månaden med närmare tio procent. Även ost och mjölk steg med sju respektive fem procent. 

Sedan årsskiftet har mejeriprodukter och kött stigit allra mest. Prisökningen på matfett, kyckling och ägg ligger på över 20 procent (se faktaruta).

– Kronfågels kycklingfilé har gått från 106 kronor till 134 kronor. Det är en ökning med 27 procent. Det är verkligheten för konsumenterna, säger Ulf Mazur, som är vd och grundare av Matpriskollen, till TT.

Bakom prisökningen står ökade kostnader för råvaror, energi och transporter som en följd av pandemin och kriget i Ukraina. Den allt svagare svenska kronan har också blivit en belastning för matproducenterna, vilket i slutändan drabbar alla konsumenter.

Ulf Mazur tror att den stigande pristrenden kommer att fortsätta och uttrycker förvåning över att priser på dryck inte höjts ännu med tanke på att priserna för energi, råvaror, aluminium och plast har gått upp.

Utanför Willys i Luleås södra hamn möter vi det numera pensionerade krögarparet Lars och Lena Almlöw. 

Jodå, nog har de råkoll på dagens matpriser.

– Jag har märkt en stor skillnad bara under de senaste månaderna, framför allt har grönsaker och frukt blivit dyrare, säger Lena Almlöw.

Har prisökningarna förändrat era inköp?

– Nej, inte än, men jag vågar knappt tänka på vad vi måste göra om priserna fortsätter att öka på det här viset, svarar Lars Almlöf.

Matpriser som ökat mest

Matfett 25,5 procent
Crème fraiche och gräddfil 24,9 procent
Kyckling och fågel 23,8 procent
Skivad ost 22,8 procent
Hårdost 22,1 procent
Mjölk och grädde 22,1 procent
Kvarg och cottage cheese 22,1 procent
Ägg 21,5 procent
Fil och yoghurt 19,8 procent
Riven ost 18,3 procent
Källa: Matpriskollen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!