Klockan 09.30 är maten i produktionsköket på Örnässkolan färdig. Ungefär samtidigt börjar de första bilarna rulla in för att leverera den vidare till mottagningsköken, däribland Svartöstadsskolan. I Luleå är det åtta skolor som inte lagar maten på plats, på Svartöstadsskolan och Mariebergsskolan kokas heller inte potatis, pasta eller ris.
– Jag kokade potatis förr, men inte nu längre. Det har med arbetsmiljön att göra, man behöver speciella kokkärl och jag har bara en vanlig spis. Dessutom är det för farligt och tungt att bära varmvatten här, det är väldigt trångt i köket, säger Majvor Bergström på Svartöstadsskolan.
Lappar i matvagnen
Klockan 10.40 kommer de första eleverna till matsalen för att äta, sista klassen lämnar matsalen kring 11.45. Det betyder att potatis exempelvis hållits varm längre än vad Livsmedelsverket rekommenderar.
– Jag tycker att maten smakar bra. Sedan i höstas har vi dessutom en ny kock i produktionsköket och det har blivit mycket bättre kvalité sedan dess. Barnen tycker också om maten, jag brukar skicka med lappar med matvagnen där jag skriver att kocken ska ha beröm, säger Majvor Bergström.
En av orsakerna till att maten inte lagas på Svartöstadsskolan är att köket är för litet, ett tillagningskök skulle innebära att skolan måste byggas ut.
– Man skulle ta bort sopbodan här utanför tycker jag och bygga ut. Det är trångt om utrymmen överhuvudtaget, jag ställer saker ovanpå skåpen också. Jag får använda all min fantasi.