Maten i skolan väcker känslor

Kraven på maten i förskolan ökar från föräldrar och det handlar om hälsomässiga, medicinska och klimatmässiga krav.

Camilla Wiström, måltidschef i Katrineholm.

Camilla Wiström, måltidschef i Katrineholm.

Foto: privat

Luleå2018-02-19 17:46

I lördags skrev vi om familjen Heedman och sonen som vägras vegetarisk kost i förskolan för att han har allergier. Men berörda chefer på kommunen hävdar att det inte finns några riktlinjer som säger att skolan är skyldig att servera vegetarisk kost om det inte finns religiösa skäl. För de som äter halalkost serverar förskolan vegetariskt.

Kraven på nyttig mat ökar. Förra tisdagen sände P1 ett program där Richard Tellström, måltidsforskare, sade: ”vi äter för kroppens skull, inte för gemenskapen, vi ska orka leva, orka vara, orka orka, och det där är något vi tränar barnen i. Vi äter för kroppen och för att äta sig till hälsa, men det går inte, det går bara att leva sig till hälsa”. I samma program berättades om mamman som strider för att skolan ska laga maten från grunden.

Även om det inte är ett tvång serverar många förskolor i kommunen vegetariskt till vegetarianer.

Skulle ni servera vegetariskt till ett barn som har allergier?

– Jag personligen skulle inte tycka att det var något problem, jag blev själv förvånad när jag läste det i tidningen. Vi har ju barn som äter vanlig kost som är glutenintoleranta och allergiska och jag kan inte förstå vad det skulle vara för skillnad att ge barnen vegetarisk kost, säger Britt Persson, ekonomibiträde på Kristallens förskola.

Samtidigt påpekar hon att förskolan inte serverar veganskt och att det i praktiken kan bli fråga om det vid vissa allergier.

Linda Fagervall är kock på Norrgårdens förskola och hon säger att förskolan serverat vegetariskt förut, men att behovet inte finns just nu. Hon har förståelse för att det kan bli krångligt att laga specialkost om eleven dessutom är allergisk.

– Utbudet blir sämre, vi får inte servera rismjölk eftersom det kan innehålla arsenik och sojamjölk kan göra så att man utvecklar intolerans mot soja.

Hon fortsätter:

– Min personliga åsikt är att vi ska tillgodose våra kunder, och sen vet jag inte om det är rätt eller fel. Det är en intressant fråga! En del äter ju LCHF-kost hemma och det gör vi ju inte på förskolan. Jag är kluven.

Camilla Wiström är prisbelönt måltidschef och engagerad i ett projekt för att ta fram förslag på nationella riktlinjer för mat i skolan. Hon säger att debatten präglas av tyckande och att skolmåltiderna bör bli mer enhetliga i landet.

– Det vi tittar på är att få bort en del specialkoster och istället ha bufféer eller flervalsmenyer. Då kan man välja bort det man inte kan äta men ändå få i sig en fullgod måltid, det skulle underlätta och specialkosterna bli färre.

Är föräldrar för kinkiga nu förtiden?

– Nej men det vill jag inte säga. Men har ett barn exempelvis problem med magen och inte får en diagnos, kan det bli önskemål och ganska komplext. Det kan finnas väldigt många olika specialspecial-koster. Man får avväga och ha en dialog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!